Informatieve avond over de geschiedenis van onze streektaal bij De Laarman

Donderdag 24 januari van 19.30 – 21.30 uur verzorgt de IJsselacademie uit Zwolle een informatieve avond over de geschiedenis van onze streektaal bij Museum De Laarman in Luttenberg. Er is gelegenheid om vragen te stellen of met de aanwezigen van gedachten te wisselen over de streektaal. De entree is gratis. Aanmelden is noodzakelijk via activiteiten@delaarman.nl.

Hoe is ons Sallands dialect ontstaan? Wijst de oorsprong naar het Nedersaksisch of komt het voort uit de Keltische taalstreek? Of is er verbinding? Waarom worden bepaalde klanken rond Deventer of Zwolle anders uitgesproken dan in de streek rond Raalte?

Dr. Harrie Scholtmeijer vertelt voor de pauze over de geschiedenis, het verschil tussen dialect en taal en hoeveel verschillende dialecten er in Overijssel worden gesproken.

Na de pauze gaat Albert Bartelds met de aanwezigen in gesprek over de stand van zaken  en de toekomst van het dialect en zal hij iets vertellen over de verschillende streektaalprojecten van de IJsselacademie. 

De overheid vindt de aandacht voor de streektaal zo belangrijk dat in oktober 2018 een convenant getekend is, waarmee het Nedersaksisch als een zelfstandig en volwaardig onderdeel van de Nederlandse taal erkend en beter beschermd wordt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie