“Ik heb gewoon een liefde voor taal”

Videoverslag: Martijn van Wieringen

Hij is pas 31 jaren jong, maar nu al filosoof, dichter, audiomaker en spreker. Geboren Deventenaar Ischa den Blanken timmert al wat jaartjes aan de weg. Zelfs op streamingsdienst Spotify is hij al te vinden. Waar hij tijdens een eerdere versie van De IJsselbiënnale een bijrolletje speelde, speelt hij in deze editie een hoofdrol. Samen met de Surinaams-Nederlandse singer-songwriter XILLAN bestijgt hij zaterdag 19 augustus het podium van het Kunstenlab in Deventer.

 “Ik betrek graag muziek, animaties en illustraties in mijn projecten”, aldus de woordentovenaar uit Deventer. In 2017 won hij nog de ‘Spoken Award voor Storytelling’ en drie jaar later werd zijn hoorspel genaamd ‘Danny|Jenny’ bekroond met de NTR Podcastprijs 2020.
Den Blanken werkt samen met ‘BRUT’. Met dit productiehuis uit Deventer ondergaat hij een uiteenlopend traject. Ze werken gezamenlijk aan het vormen van een team waarmee de filosofische levenshouding via poëzie en velerlei dimensies aan het publiek kunnen worden overgebracht. Film, tekst, gesproken woord en podcasts vormen de gebruikte middelen.

Tekst gaat onder foto verder…

Kiem
Voor de IJsselbiënnale 2023 schreef Den Blanken een gedicht genaamd ‘Kiem’: “Ik wilde met mijn gedicht iets geven aan de kunstenaars die dit jaar acte de présence geven aan de IJsselbiënnale”. Het gedicht is niet alleen maar een stuk tekst om te lezen maar kan ook worden geplant zodat er iets levends uit ontstaat. Dit gecombineerd met aarde uit rivier de IJssel in een plantenbakje van mycelium, vormt het starterpakket voor de kunstenaars.

Kunstenlab
Aanstaande zaterdag zal Den Blanken samen met singer-songwriter XILLAN een optreden geven in ‘Kunstenlab’ in Deventer. Hij gaat voordragen uit zijn laatste werk APORIA: een verhaal over even duistere krachtige kanten van de menselijke natuur. XILLAN zal een scène spelen uit zijn voorstelling Draak in een mangoboom. Voor de voorstellingen van aanstaande zaterdag 19 augustus, om 16:00 uur, zijn nog enkele kaarten te verkrijgen.

Martijn van Wieringen
Camera-journalist & presentator bij @salland1. In het verleden werkzaam geweest voor @brugmedia in Kampen. Daarnaast columnist van het supportersblad van een BVO, fervent koker, tuinder, muziek en sportliefhebber.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer