IJssel hoofdrol in serie van Huub Stapel

Omroep Max heeft een vijf-delige serie in de maak waarin Huub Stapel langs onze prachtige IJssel trekt. Vanaf zaterdag 2 september is de serie te bewonderen op NPO2.

De IJssel kent vele verhalen; er zijn boeken geschreven, liederen over gezongen, gefotografeerd en beschilderd, er is gerecreëerd, gevochten, gevist en gezwommen. Poëzie bedacht en ook films gemaakt. Oud-acteur Huub Stapel maakte een reis langs de mooie rivier, deed de aangrenzende steden aan en onderzocht welke rol onze rivier speelt bij de mensen en in het landschap.

tekst gaat verder onder de foto…

Foto: Wim Eikelboom

Het is uiteindelijk een compleet verhaal geworden welke in vijf mootjes is gehakt. De eerste van de vijf afleveringen wordt dus uitgezonden vanaf de start van het nieuwe TV-seizoen, op 2 september om precies te zijn. Op de site van de omroep is het aanvangstijdstip van 20:40 uur terug te vinden.
In aflevering drie komt Deventer aan bod en in aflevering vier bezoekt Huub de Duursche Waarden.

Meer info over de afleveringen onder de foto…

Afleveringen Langs de IJssel

Aflevering 1 – De Doorzetter – zaterdag 2 september om 20.40 uur bij MAX op NPO 2
Huub start zijn reis langs de IJssel in Westervoort. Ook boeren hebben te maken met de grillen van de IJssel. De familie Reijers bijvoorbeeld, zij runnen al sinds 1875 een boerderij op de IJsselkop. De reis voert verder langs prachtige landhuizen en kastelen. Kasteel Middachten is de grootste parel. Hier heeft Huub een bijzondere ontmoeting met graaf en gravin zu Ortenburg. Huub eindigt met Doesburgs trots: een heerlijke mosterdsoep.

Aflevering 2 – De Schatzoeker – zaterdag 9 september om 20.40 uur bij MAX op NPO 2
Op zijn reis langs de IJssel is Huub aangekomen in Hoog-Keppel. Tot 1983 werkten tientallen inwoners van Laag- en Hoog-Keppel in de ijzergieterij: het meest smerige werk wat je kon doen. In Dieren brengt Huub een bezoek aan de grootste ommuurde wijngaard van Nederland. Dit is het domein van de Gelderse adel, maar ook van de Oranjes. Het oude gemaal in Bronkhorst heeft een bijzondere nieuwe bestemming gekregen. De grootvader van Joost Wolters was werkzaam als beheerder van het pompgemaal, inmiddels is het een galerie. In Zutphen is er aandacht voor de Walburgiskerk, met daarin de oudste bibliotheek van Nederland: De Librije. 

Aflevering 3 – De Dromer – zaterdag 16 september om 20.40 uur bij MAX op NPO 2
Huub brengt een bezoek aan barones Van Lynden, die jaren geleden een landgoed met 13e eeuwse ruïne – De Nijenbeek – erfde van een ver familielid. Aan de IJssel ligt een van de oudste steden van Nederland: Deventer. Bert van Marwijk groeide er op en hij vertelt over zijn verbondenheid met de Deventerse voetbalclub Go Ahead Eagles. De IJssel stroomt door het leven én de boeken van Jan Terlouw. Hij draagt een gedicht voor over de rivier.

Aflevering 4 – De Onverwoestbare – zaterdag 23 september om 20.40 uur bij MAX op NPO 2
Met het Kozakkenveer steekt Huub de IJssel over. Boswachter Jeroen den Hartog laat Huub het beschermd natuurgebied de Duursche Waarden zien. En Huub bezoekt de broers Sluiter, wiens boerderij plaats moest maken voor het water van de IJssel. In de Zwolse uiterwaarden brengt de band Tangerine een muzikale ode aan de rivier. Het dorp Zalk werd bekend door een markante vrouw: Klazien uut Zalk. Ze krijgt haar eigen museum.

Aflevering 5 – De Onvergetelijke – zaterdag 30 september om 20.40 uur bij MAX op NPO 2
In deze laatste aflevering brengt Huub een bezoek aan een bijzonder museum dat gewijd is aan de eerste weerman op de Nederlandse televisie: Jan Pelleboer. Verder bezoekt hij de ambachtelijke sigarenfabriek in Kampen. En er is aandacht voor de hoogwaterbrigade, een groep vrijwilligers die ten strijde trekt bij hoog water. Huub sluit zijn reis in stijl af op een Koggeschip op het IJsselmeer. 

Foto’s: Omroep MAX en Wim Eikelboom

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR - - Momenteel bekleedt de 55 jarige Erik de functie van hoofdredacteur en is dagelijks werkzaam op de hoofdredactie in Wijhe. - - Daarnaast is de geboren en getogen Deventenaar (onbezoldigd) actief als verslaggever bij alle Go Ahead Eagles wedstrijden. Dat verslag is wekelijks te horen in Salland Sport.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer