‘HVS roept gemeente Olst-Wijhe op om voor haar inwoners te zorgen.’

“De herontwikkeling van het schoolterrein de Tellegen biedt de gemeente Olst-Wijhe aan ontwikkelaars aan. Maar zorgen zij voor passende, betaalbare woningen? Er is juist ernstige behoefte aan sociale huurwoningen: senioren willen in de kern van het dorp wonen. Er zijn te weinig huizen, te weinig bouwlocaties en er is doorstroming nodig. Er is woningnood! Voor een huurwoning kom je op een jarenlange wachtlijst en koopwoningen zijn onbetaalbaar.” Ina Duursema van Huurdersvereniging Salland (HVS) doet een dringende oproep aan de gemeente: “Zorg voor uw inwoners!”

“Juist een schoolterrein is van grote emotionele en sociale waarde. Het is van oudsher een plek waar mensen omheen zijn gaan wonen, werken en leven. Waar we samen opgroeiden, waar winkels en belangrijke voorzieningen zijn. Het zijn nu de beste locaties voor seniorenwoningen, zodat de doorstroom op gang komt.”

De Tellegen is van en voor Wijhenaren

HVS geeft aan het financiële belang te begrijpen, maar zegt ook dat dat nu niet de hoofdrol mag spelen. Ina Duursema, woonachtig in Wijhe en kersverse voorzitter van de HVS, wil de gemeente wakker schudden. “Senioren moeten doorstromen en jongeren willen het huis uit. Dat kan al jaren niet meer, waardoor de woningnood alleen maar groter is geworden. Deze oude schoollocatie is een ‘couleur locale’, het behoort aan de Wijhenaren. Niet aan beleggers die er onbetaalbare woningen bouwen, voor niet-Sallanders.”


Gemeente Olst-Wijhe moet voor senioren en jongeren zorgen

“In Salland zijn er meerdere locaties, waar gemeenten naar moeten kijken. De grond rondom het voormalig Hof-terrein in Raalte-Noord is tevens zo’n plek. Een locatie waar van oudsher gezorgd is voor mensen en specifiek voor veiligheid. Het is een plek waar altijd perspectief geboden werd. Wees je ervan bewust dat dit het fundament is en dat het niet zomaar verhandeld mag worden. Woonlasten stijgen. Tegelijkertijd slaan beleggers en speculanten hun slag: voor hen zijn woningen handelswaar, wereldwijd de veiligste investering voor wie winst wil maken. Daarom de dringende vraag aan de gemeente Olst-Wijhe: zorg voor uw inwoners. Nú!”

‘Woningen zijn voor woningzoekenden, niet voor (rijke) investeringsmaatschappijen’

Landelijk komen er bewegingen op gang: het Woonprotest en de Woonopstand. Ina: “Het roer moet om. HVS ondersteunt de landelijke beweging dan ook van harte. Woningen zijn voor woningzoekenden, niet voor (rijke) investeringsmaatschappijen.” Haar hartenkreet: “De Tellegen staat al lange tijd leeg. Er moet nog gestart worden met het soorten-onderzoek naar beschermde dieren. Stel dat er een bijzondere vleermuis gevonden wordt, dan vertraagt het de start. Hoeveel tijd vraagt dat nog?! En is er ruimte voor een burgerinitiatief in plaats van de gunning aan ontwikkelaars?…”

Lees ook de brief die HVS naar de gemeente Olst-Wijhe heeft gestuurd op: www.huurdersverenigingsalland.nl

Marcel Schaufeli
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,063VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer