Hersenstichting collecteert deze week

Leestijd: 2 minuten

Veel inwoners hebben de collectebussen van de Hersenstichting afgelopen week al aan de deur gezien. Deze week vraagt de Hersenstichting namelijk aandacht voor de groeiende impact van hersenaandoeningen in Nederland. Met meer dan 4 miljoen Nederlanders die kampen met aandoeningen zoals dementie, parkinson, hersenbloedingen, depressie, migraine of hersenletsel na een ongeluk, dreigen hersenaandoeningen de grootste gezondheidszorguitdaging te worden.

Gedurende de week, van 29 januari tot 3 februari, benadrukt de Hersenstichting de noodzaak van verbeterde behandelingen, meer begrip, en preventie van hersenaandoeningen. De Hersenstichting heeft diverse initiatieven zoals de Ommetje app, ontwikkeld in samenwerking met Erik Scherder, hoogleraar ontwikkelingspsychologie.

Passie voor het menselijk brein
Jacqueline Willemsen uit Heino is coördinator van de collectanten in de kernen Heino, Lierderholthuis en Laag Zuthem. Jacqueline is vooral geïnteresseerd in de werking van het menselijk brein en heeft zich vanuit deze interesse zelf aangemeld als collectant. Zij geeft vanuit de psychologie lezingen aan o.a. onderwijsinstellingen.

Het leren oplepelen van informatie
“Ik kijk graag naar de mogelijkheden en bijzonderheden van het menselijk brein, vooral bij het leren van nieuwe dingen en het oplepelen van informatie die er nog zit. Vooral bij de ziekte Alzheimer kunnen mensen zich soms ineens weer dingen herinneren omdat ze iets zien of in een bepaalde omgeving zijn”, aldus Jacqueline.

Het belang van voorlichting
Jacqueline: “Vooral voorlichting is belangrijk, ook voor naasten van patiënten. Sommige hersenaandoeningen, zoals een beroerte, geven een (blijvende) verandering in karakter. Hiermee omgaan kan best moeilijk zijn”, aldus Jacqueline. De Hersenstichting informeert, maakt onderzoek mogelijk en vindt steeds meer oplossingen om hersenen gezond te houden en aandoeningen te behandelen.

Digitaal doneren in Heino
In Heino is ervoor gekozen om over te stappen op doneren door middel van een QR-code. Jacqueline licht toe: “Voorheen ging ik met zoveel geld over straat, dat voelde ook niet helemaal veilig.” Ze erkent echter dat niet iedereen bereid is om digitaal te doneren. Jacqueline legt uit dat de beslissing om al dan niet digitaal te doneren ook verband houdt met de manier waarop onze hersenen werken: “Veranderbereidheid zit immers ook verankerd in ons brein.”

De Collecteweek wordt afgesloten met verhalen van ambassadeurs, experts en ervaringsdeskundigen die de impact van hersenaandoeningen belichten.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer