Herfstdipje of is er meer aan de hand? Hersenstichting vraagt om meer openheid over mentale klachten

Leestijd: 2 minuten

Door: Sonja Veneman

Iedereen heeft te maken met mentale gezondheid. Soms zit je een tijd goed en dan weer minder goed in je vel. Dit kan te maken hebben met dingen die er gebeuren in je leven, soms ligt het ook ook aan het seizoen. We spreken dan van een herfstdipje, of winterdepressie.
Toch heerst er nog een gebrek aan openheid over dit onderwerp dat ons allemaal aangaat. Want iedereen is in meer of mindere mate mentaal kwetsbaar. En maar liefst 2 miljoen Nederlanders lijden aan een psychische aandoening zoals angst- en paniekstoornissen en depressies. 

De Hersenstichting wil meer openheid over mentale gezondheid en kwetsbaarheid. Openheid zorgt namelijk voor meer erkenning en begrip. En praten helpt, volgens Kinder- en jeugdpsychiater en hoogleraar Innovatie in de GGZ Floorteje Scheepers.

Iedereen is mentaal kwetsbaar
“Er gebeuren in het leven dingen die je aan het wankelen brengen. Dat is nu eenmaal zo. Maar de mate waarin iemand van zijn stuk wordt gebracht, verschilt. Bij sommigen veroorzaakt de kleinste rimpeling al een grote disbalans, terwijl anderen zo’n gebeurtenis helemaal niet als verstorend ervaren. Die ontregelen pas bij heel grote gebeurtenissen.”

Maar hoe praat je over je mentale problemen?
Een goed gesprek kan opluchten. Juist als het niet zo goed met je gaat. Maar vertellen hoe je je écht voelt, is ook best lastig. Je stelt jezelf kwetsbaar op. Erover praten met iemand die je echt goed kan vertrouwen kan een goede stap zijn. Probeer te omschrijven hoe je je voelt, bijvoorbeeld. “Als ik op een verjaardag kom en niemand ken, breekt het zweet me uit als ik me moet voorstellen”
Vertel de ander wat je behoefte is en wat je van de ander verwacht. Misschien is dat vooral luisteren. Of wil je dat de ander je helpt om een oplossing te bedenken. Geef dit aan, dan kan de ander je beter steunen. 

Hoe snijd je een moeilijk onderwerp aan? En hoe kun je het beste reageren als iemand je vertelt dat het eigenlijk helemaal niet zo goed gaat? Neem vooral de tijd om te luisteren, en je hoeft niet alles te begrijpen wat de ander je vertelt. Geef de ander het gevoel dat hij of zij serieus genomen wordt, dat scheelt al een hoop. Kom niet direct met adviezen maar laat de ander in zijn waarde. En als je niet weet wat te zeggen, benoem dit dan ook.

Wat kun jij zelf doen voor een goede mentale gezondheid? Er zijn een aantal dingen die een positieve invloed hebben op je mentale gezondheid. Denk aan voldoende beweging, een goede nachtrust en voldoende ontspanning. Per onderwerp hebben we een aantal tips voor je verzameld. https://click.email.hersenstichting.nl/?qs=df18f0c52012eb93678aeb9cc6228af8c7223de703343d4cf53b0dd9fb24f70b15349fb76eff813fbf55cec77cf2229adf8ea39dc79f5c13

Heb je ondanks deze tips nog steeds veel last van angstige of sombere gedachten? Ga dan naar je huisarts. Als je er vroeg bij bent, kan de huisarts je klachten met hulp van een praktijkondersteuner of van een psycholoog al verhelpen. Als de klachten toch aanhouden, kan de huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater. Vaak zijn er verschillende behandelingen mogelijk. 

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App Salland1