Help, de feestdagen komen eraan

11 november komt er mogelijk een schare kinderen aan de deur, op 5 december tref je Sinterklaas en dan is het alweer tijd voor kerst en oud- en nieuw. Wie niet van de feestdagen houdt, voelt nu alweer de stress.

Binnenkort kun je los. Zakjes snoep en mandarijnen voor 11 november vast in de aanslag voor de kids met een rugzak op. Dat is het startpunt van een periode vol gezelligheid. Als je er van houdt tenminste.

Veel mensen zien er echter tegenop. Het idee om dagenlang met familie door te brengen, spreekt ze niet aan. En dat begint al met Sinterklaas. Vooral families waar nog jonge kinderen zijn, vieren dit feest. Niet iedereen is daar blij mee. Jonge kinderen worden overladen met cadeaus. De televisie lijkt alleen nog maar te bestaan uit het Sinterklaasjournaal, om over de zwarte pieten-discussie maar te zwijgen. Zij laten de Sint liever aan hun deur voorbij gaan.

Geweldig om samen te komen

Al snel moeten er dan afspraken worden gemaakt over waar de kerst zal worden gevierd. Bij oma, bij tante? Waar was het vorig jaar? Voor sommige mensen een geweldig moment om samen te komen. Anderen menen dat het slechts een eetfestijn oplevert. Voor hen heeft het weinig meer met traditie en geloof te maken. Ze gruwelen ervan.

Verplichte familiebezoekjes voelen niet goed, maar als je niet ‘gevraagd’ wordt is er ook wat aan de hand. Veel mensen voelen zich juist tijdens deze dagen eenzaam. Vorig jaar kopte het AD dat een op de vier Nederlanders zich met kerstmis eenzaam voelt.

Ga koffie drinken in plaats van een appje sturen

Voor hen geen volle wijnkoelkast die regelmatig open gaat als er bezoek komt. Zij zitten met hun kopje soep alleen in de keuken. Uit een kleine enquete onder een krappe 3500 mensen bleek vorig jaar 66 procent kerst met familie en vrienden te vieren, 40 procent gaf zich vooral over aan lekker eten en 20 procent stelde het geloof centraal. Voor 10 procent voelde de feestdagen als een verplichting en vooral stressvol.

24 procent voelt zich eenzaam rond de kerstdagen. Er wordt dan ook een beroep gedaan in de media om naar onze medemens om te kijken. Dat zal dit jaar ook weer zo zijn. Echter; veel mensen willen wel in actie komen, maar doen het niet. Het Leger des Heils houdt het eenvoudig en begint met het advies om gewoon bij iemand koffie te drinken, in plaats van een whatsapp-berichtje te sturen.

Gezamenlijke kerstmaaltijd met de buurt

Ook een bijeenkomst organiseren met de buurt, vindt steeds meer bijval. Een commandant van het Leger des Heils zei vorig jaar in een interview: “Van de mensen die met Kerstmis niet naar de kerk gaan, zou drie op de tien dit overwegen als er samen met mensen die het minder hebben of buurtgenoten kerst gevierd wordt. Of als er een gezamenlijke kerstmaaltijd is en ook wat meer amusement.’’

Sportnieuws uit de regio Salland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie