Hasan: Met een ander klimaat krijg je ook andere volkstuintjes

Als iemand een probleem tegenkomt dat hij niet kan oplossen, of dat groter is dan zijn oplossend vermogen kan bevatten, dan zoekt hij vaak naar positieve invalshoeken, kijkt hij of hij er nog iets goeds van kan maken. Dat doen we individueel, maar dat doen we ook als samenleving.

Door Hasan Kadour

Kijk naar het klimaat. Dat is een aankomende ramp. De temperatuur stijgt. De aarde warmt op. IJskappen smelten. Het water in de zee stijgt. Regenwouden veranderen. Er komt meer woestijn. Delen van de aarde worden onbewoonbaar. Overstromingen zijn aanstaande. Hier in Nederland breken we hitterecords, land droogt uit, er is gebrek aan water, ouderen sterven van de hitte, sneeuw wordt zeldzaam in de winter. Er zijn geen twee redelijke mensen die het erover oneens zijn dat de klimaatverandering een vernietigend karakter heeft.

En wat doen we?

Niets…

Ja, een paar internationale organisaties roepen dat er een ramp aankomt, we bedenken slogans en hangen spandoeken op, we doen mee aan sit-ins. Politieke partijen praten er dag en nacht over en draaien het naar hun partijvoordeel. Wij als individuen of in kleine gemeenschappen doen ook wel ons best. Maar wat schiet dat op. Het is allemaal vrij machteloos, onze capaciteit is zeer beperkt, dit probleem is zelfs groter dan een probleem van een land of van een continent. Het probleem gaat regeringen te boven. Het zijn een paar grote bedrijven die met enorme financiële belangen hier de baas zijn.

Een probleem dat we niet oplossend kunnen bevatten, daar proberen we iets positiefs uit te halen.

Dus ik dacht, toen ik lekker in mijn eigen volkstuintje zat aan de rand van Olst, kunnen we door de klimaatveranderingen niet nieuwe gewassen in Nederland introduceren? We importeren veel uit mediterrane landen als Griekenland, Spanje en Italië. Kunnen we dat zelf niet gaan verbouwen, nu de zomers hier al in april beginnen en duren tot september?

Ik begon voor me zelf in het klein. Met voorplanten in de huiskamer, overzetten in potten en uiteindelijk naar de volkstuin. Dan maak ik nog een extra maand winst. Op die manier kun je hier goed je eigen paprika’s en aubergines verbouwen! Denk wel aan een afdakje, want het regent niet zo veel meer, maar als het regent, gaat het hard! Daar hebben bijvoorbeeld tomaten een hekel aan.

Met dat nieuwe denken voeg je groenten toe aan de Nederlandse keuken, maar ook kruiden, heel veel verschillende soorten kruiden. Dat het kan, bewijs ik in mijn eigen volkstuin. Zaden die ik uit Spanje meebracht doen het hier heel goed. We plukken de vruchten ervan al het hele seizoen in onze eigen keuken, waar we eigenlijk alleen maar Spaans en Syrisch koken! We hoeven nagenoeg niets bij te kopen.

Zo omzeilen we de vijand. Maar laten we de vijand wel als vijand blijven zien! Die moet wel verslagen worden. Net als Nederland vroeger ooit de zee heeft verslagen.

Het bericht Hasan: Met een ander klimaat krijg je ook andere volkstuintjes verscheen eerst op Opinie in Salland.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie