Elzinga: rijksoverheid misbruikt gemeenten

De rijksoverheid misbruikt gemeenten om bezuinigingen door te voeren, zegt hoogleraar Elzinga. Dat gaat volgens hem zo ver dat de kwaliteit van de lokale democratie zo ver afbrokkelt dat die door een ondergrens heen zakt. De enige autonomie die ze nog hebben is de ene na de andere bezuiniging door te voeren, zegt Elzinga in een essay dat hij publiceert op de website van Binnenlands Bestuur, het orgaan voor de Nederlandse ambtenarij en bestuur.

Elzinga gaat de lokale democratie aan het hart. Hij was ook groot pleitbezorger voor wat ‘dualisme’ genoemd wordt. Dat een wethouder niet te veel verbonden is met de partij die hem op die positie neerzette. Dat komt in de praktijk niet zo goed uit de verf omdat de partijen in de raad vooral graag partijpolitiek bedrijven en dus de wethouder of juist extra aanvallen of extra beschermen.

Met zijn uitlatingen over ‘het misbruik van gemeenten’ door de rijksoverheid, neemt Elzinga het andermaal op voor gemeenten. Hij analyseert dat het rijk allerlei taken van landsniveau naar gemeenteniveau heeft verschoven, zoals de zorg voor hulpbehoevenden en jongerenzorg. Het rijk zei daarbij dat een gemeente zijn pappenheimers beter kent, dus dat die verschuiving betere zorg oplevert, maar haalde meteen flink veel geld af van wat het tot dan toe gekost had. Want gemeenten zouden het niet alleen beter, vast ook wel goedkoper kunnen.

Gemeenten zitten nu met de handen in het haar. Zo heeft de Raalter burgemeester namens alle Overijsselse burgemeester al een brandbrief geschreven naar Den Haag over dit onderwerp. Wethouder Marcel Blind van Olst-Wijhe sloot zich daarbij aan. Probleem is namelijk dat de kosten voor gemeenten wel stijgen, maar dat ze bijna geen middelen hebben voor extra inkomsten.

Dus moet er ordinair bezuinigd worden op lokaal niveau op thema’s die nog niet zo lang geleden Haagse verantwoordelijkheid hadden. Volgens Elzinga moet Europa ingrijpen omdat in ons land de lokale democratie te weinig bevoegdheden krijgt.

Lees hier het artikel op Binnenlandsbestuur.

Het bericht Elzinga: rijksoverheid misbruikt gemeenten verscheen eerst op Opinie in Salland.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie