Grote brandweeroefening in het centrum van Raalte op 8 juli

Aankomende zaterdagochtend, 8 juli, is er een grote brandweeroefening voor hulpdiensten in het centrum van Raalte: ”Centraal in deze oefening staat de multidisciplinaire samenwerking tussen de hulpdiensten.”

Ties van der Heide, communicatieadviseur bij de Gemeente Raalte: ”Aan de hand van de oefening kan er bij daadwerkelijke incidenten nog beter gehandeld worden. Extra bij deze oefening is de samenwerking van de hulpdiensten met een privaat bedrijf, in dit geval Booijink Veevoeders. Gefocust wordt op afstemming van processen/acties en informatiedeling.” De oefening duurt van 08.30 uur tot 12.30 uur.

Samenwerking
Van der Heide legt uit: ”De verschillende brandweerposten in de gemeente Raalte hebben elke maandag oefenavonden. Hier oefenen ze alles wat hun vak behelst. Dit soort multidisciplinaire oefeningen, waarbij alle hulpdiensten met elkaar samenwerken met deze enscenering en in de openbare ruimte, komen minder frequent voor. Circa 5 keer per jaar binnen de Veiligheidsregio IJsselland (11 gemeenten).”

Brand in scène gezet
Tijdens de oefening op 8 juli, wordt er een brand in één van de torens van Booijink Veevoeders in scène gezet. Van buitenaf kun je rook zien. De hulpdiensten gebruiken geen sirenes, maar wel blauwe zwaailampen. Er wordt geoefend met lotus-slachtoffers en figuranten. Vanwege de benodigde ruimte is de Schapenstraat zaterdagochtend 8 juli gedeeltelijk afgesloten (kruising Schoolstraat, kruising Molenhof). De parkeerplaatsen Molenhof en Klompenmakershof blijven gewoon bereikbaar.

Ter plekke wordt met informatieborden aangegeven dat het om een oefening gaat. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd. De alarmcentrale is op de hoogte van de oefening. ”Het is geen probleem als geïnteresseerden komen kijken bij de oefening, indien ze achter de afgezette oefengebieden blijven”, benadrukt de communicatieadviseur.

Cijfers
Over hoe vaak de hulpdiensten de afgelopen maanden hebben moeten uitrukken in de gemeente Raalte, vertelt Ties het volgende: ”De brandweer heeft in 2023 tot op heden in totaal 56 uitrukken gehad. Het kan zijn dat 2 posten voor één incident zijn gealarmeerd. Deze tellen dan dubbel. Voor 2022 kwam het aantal op 187 uitrukken uit.”

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer