Greenpeace: Voorkom dat de gemeente in “slaap valt”

Leestijd: 2 minuten


Een tweetal mailtjes en een bezorgt telefoontje zijn reacties tot nu toe naar de gemeente Olst-Wijhe. In de nacht van woensdag op donderdag plaatsten actievoerders van Greenpeace waarschuwingsborden voor nucleair afval in de gemeente. Dit is onderdeel van de campagne ?Win een Megaton?.
Dit kabinet heeft zijn zinnen gezet op een tweede kerncentrale in Borssele. Deze centrale wordt tot vijf keer zo groot als de huidige centrale en zal een enorme hoeveelheid kernafval gaan produceren. Wat er met dit kernafval moet gebeuren, weet niemand. Het kabinet heeft besloten dat dit afval na tijdelijke opslag in het COVRA-gebouw in Vlissingen definitief zal worden opgeslagen in diepe klei- of zoutlagen. De gemeente Olst-Wijhe kan in aanmerking komen voor het opslaan van  radioactief afval, dit is in een rapport naar buiten gekomen op 22 december 2010.   Inmiddels hebben actievoerders van Greenpeace borden opgehangen met waarschuwingen voor nucleaire afval. Dit hebben ze in 64 gemeentes gedaan.

Al 51 gemeenten in die gebieden hebben aangegeven geen kernafval te accepteren, tot nu toe zat er nog geen officieel standpunt van de gemeente Olst-Wijhe bij. ?De gemeente wil eerst de uitkomsten afwachten van het onderzoek van het ministerie?, aldus de woordvoerder. Opmerkelijk vindt Greenpeace dit, ?Toen de brief werd verstuurd is er wel een zeer ongeruste brief naar Den Haag gestuurd, maar na het ?standaard antwoord? uit Den Haag durft de gemeente nu geen standpunt in te nemen.?Het lijkt bijna alsof ze gesust zijn en dat willen we juist voorkomen?. Van alle reacties van de gemeentes heeft geen van hen aangegeven het kernafval in haar gemeente te willen bergen.


Al afgelopen zomer heeft de gemeente Olst-Wijhe een brief gekregen van Greenpeace waarin wordt verteld dat het kabinet zijn ?kernafval kwijt moet? Hierop heeft  de gemeente contact gehad met het ministerie, deze vertelde dat er tot nu toe onderzocht wordt waar en hoe het kernafval kan worden opgeslagen. Pas in 2015 zal er een eventuele  beslissing worden genomen door de rijksoverheid.
Waarom dan toch zo?n actie van Greenpeace? Greenpeace wil voorkomen dat de gemeente in ?slaap?vallen en dus niet in de tactiek van minister Verhagen trappen. Nu kan er actie worden ondernomen, als gemeente nu aangegeven dat kernafval niet welkom is zal er misschien wel helemaal geen kerncentrale komen en daar hoopt Greenpeace op. Als de kerncentrale eenmaal staat, is het moeilijk om nog van het afval af te komen en zal er uiteindelijk misschien wel een gedwongen besluit vallen en misschien komen dan juist wel die gemeentes die geen standpunt in hebben genomen als eerste aan bod?

Klik op de link voor de reactie tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen zomer.

http://gemeenteraad.olst-wijhe.nl/de-gemeente/gemeenteraad/raadsvergaderingen/vergaderschema/2011/6/27/raadsvergadering-27-06-2011

Link naar de actie van Greenpeace

http://www.greenpeace.nl/Nieuws_2011/Win-een-megatonkernafval/

 

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App Salland1