Goed Veur Mekare start lokaal duurzaamheidsfonds

Leestijd: 2 minuten

De leden van Goed Veur Mekare (GVM) hebben donderdagavond 31 januari het plan besproken dat de Olst-Wijhese coöperatieve vereniging een lokaal duurzaamheidsfonds gaat oprichten. Het fonds moet worden gevoed uit de opbrengsten van het zonnepark dat GVM aan de noordzijde van Wijhe wil gaan bouwen.

Het hoofddoel van de coöperatie is om duurzame ontwikkeling in de gemeente op alle mogelijke gebieden te bevorderen. Voor een deel kan dit doel bereikt worden door het financieel ondersteunen van allerlei duurzaamheids-initiatieven uit de samenleving. Het geplande zonnepark bij Wijhe zou daarvoor de inkomsten kunnen verschaffen. Het bijzondere daarvan is, dat het de leden van GVM zelf zijn die kunnen bepalen waar dit geld aan kan worden besteed.

Geen geldmachine

Tijdens de ledenvergadering legde GVM-bestuurslid Annelies Boerman uit: “We vinden dat investeerders in energieprojecten een goede rente moeten krijgen, maar het hoeft geen private geldmachine te worden. Via een duurzaamheidsfonds kunnen we een deel van de revenuen van duurzame lokale energie-opwekking dus direct ten goede laten komen aan de gehele samenleving.”

Er moeten nog wel de nodige details nader worden uitgewerkt op gebied van fiscale zaken, toekenninsgcriteria en vormen van zeggenschap over de besteding van het geld. Maar de leden van GVM zijn op voorhand al enthousiast over dit plan. “Dit is een mooie manier om duurzaamheid in de volle breedte te stimuleren, in plaats van dat GVM enkel aan het werk is als energie-coöperatie”, verwoordde een van de aanwezigen een breder levend gevoel.

Potentieel struikelblok

Gemeente Olst-Wijhe stelt als randvoorwaarde voor lokale duurzame energie-opwek dat de opbrengsten bij voorkeur weer terugvloeien naar de lokale samenleving. GVM-bestuurslid Peter Oostendorp ziet op dat gebied nog wel beren op de weg. “Een potentieel struikelblok voor dit plan is, dat de mate van winstgevendheid van het Wijhese zonnepark mede afhankelijk is van de hoogte van de OZB en de leges die de gemeente gaat heffen.”

“Met andere woorden”, zegt Oostendorp, “de gun-factor vanuit de gemeente speelt hier dus zeker mee. Er is een zekere souplesse nodig vanuit de gemeente op gebied van OZB en leges, want anders houden we onvoldoende geld over om het duurzaamheidsfonds te voeden. Dat is uiteindelijk een politieke keuze. Daarover gaan we nog verder met de gemeente in gesprek.”

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer