Het aantal kinderen dat in Twente wordt geboren neemt al twintig jaar gestaag af. Waar rond de eeuwwisseling nog bijna 8000 baby’s ter wereld kwamen, nam dit af tot 6900 in 2010 en 5654 afgelopen jaar. Zal dit getal voor het eerst in tijden weer stijgen in 2020 en 2021? Twentse verloskundigen verwachten een babyboom.
Meer tijd voor elkaar
De precieze reden van de stijging is niet onderzocht, maar de kans is groot dat de coronapandemie een rol speelt. Mensen hebben meer tijd voor elkaar en worden zich bewust van wat ze echt belangrijk vinden in het leven, nu veel externe activiteiten wegvallen. Uiteraard zijn er nog veel meer factoren die meespelen, maar verloskundigen zeggen dat het er zeker mee te maken heeft. Waar er normaal 25 kersverse moeders zich melden per maand bij een verloskundigenpraktijk, zijn dit er momenteel 38. Daarnaast wordt januari een bijzonder drukke maand. Vrouwen die in de eerste coronagolf zwanger zijn geraakt tijdens de ‘intelligente lockdown’, bevallen vanaf januari. Daarnaast is het voor aanstaande moeders prettig dat er nu meer bekend is over het coronavirus. Waar er eerst meer angst en onzekerheid heerste, is er nu bekend dat de consequenties voor de zwangerschap klein zijn. Ook als de aanstaande moeder besmet wordt met het virus. Wel zijn er nog beperkende maatregelen voor onder andere een bezoek aan de verloskundige.
Veranderingen
Een kind zorgt voor grote veranderingen, zeker een eerste kind. Ouders wordt aangeraden om zich voor de bevalling te verdiepen in een aantal praktische zaken, zoals de verzekeringen, woonruimte en veiligheid van de auto. Kinderen zijn in de meeste gevallen meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering en de zorgverzekering tot een bepaalde leeftijd. Daarnaast betekenen kinderen een grote financiële verandering. Het Nibud helpt ouders zich op elke fase voor te bereiden. Wellicht zijn er plannen om minder te gaan werken of de uren tussen de partners anders te verdelen. Ook dient kinderopvang al vroeg in de zwangerschap geregeld te worden. Mede door het coronavirus is het razend druk bij de meeste kinderdagverblijven. Waar het ouders eerst nog wel lukte om zelf iets te regelen, is de rek er uit.
Wachten op de cijfers
Ook bij professionele kraamzorgorganisaties achten ze de kans groot dat er volgend jaar meer baby’s geboren worden. Zo wordt er gesproken over een reële stijging van vijf tot tien procent. Dit zijn verwachtingen die pas hardgemaakt kunnen worden wanneer de jaarlijkse geboortecijfers gepubliceerd worden. Diverse praktijken ervaren nu pieken, maar deze kunnen zeer lokaal en tijdelijk zijn. Traditioneel gezien is het eerste kwartaal het rustigste, maar nu is al te zien dat januari tot en met maart 2021 drukker zijn dan normaal. Het is nog niet duidelijk of zwangeren voorrang krijgen in het aanstaande vaccinatieprogramma.