Freulespoor in Delden en Diepenheim

Leestijd: 2 minuten


Het kunstwerk van Theo van Delft met als titel ?Freulespoor? wordt vrijdag 20 februari vanaf 15.00 uur feestelijk onthuld in Delden en Diepenheim. Freulespoor is het elfde van een reeks van 15 kunstwerken in de openbare ruimte die verspreid over de provincie Overijssel worden gerealiseerd. Voor dit canonkunstwerk is de geschiedenis van de Freules van Beckum het uitgangspunt geweest.  De freules zijn vanwege hun geloof in 1544 veroordeeld en op het Galgenveld even buiten Delden op de brandstapel terechtgesteld.

Canonkunst is onderdeel van het project Canon & Ruimte, naar het idee dat het Kunstenlab en de IJsselacademie op verzoek van de provincie Overijssel ontwikkelden. Het is een vervolg op het succes van de Canon van Overijssel; het project waarin de IJsselacademie afgelopen jaren belangwekkende momenten uit de lokale geschiedenissen van Overijssel vastlegde. Het Kunstenlab is projectleider van het onderdeel canonkunst. Het kunstwerk is gefinancierd door de provincie Overijssel en is een geschenk aan de gemeente Hof van Twente.

Geschiedenis en omgeving

Elk kunstwerk is gebaseerd op een canonvenster en een verhaal dat niet (meer) zichtbaar is in het landschap. De werken hebben allen een gebeurtenis of thema uit de lokale of regionale canon als vertrekpunt en gaan expliciet een relatie aan met de betreffende plek. De kunstwerken verbinden zo locaties en verhalen met elkaar en versterken daarmee de cultuurhistorische beleving van de omgeving. Voor dit canonkunstwerk is de geschiedenis van de Freules van Beckum het uitgangspunt geweest.  De freules zijn vanwege hun geloof in 1544 veroordeeld en op het Galgenveld even buiten Delden op de brandstapel terechtgesteld.

Het kunstwerk bestaat uit twee delen. Hoog boven het laantje van het Morshuis hangt een metalen schaal tussen de bomen. Uit deze doopschaal komt een spoor van voetafdrukken, alsof iemand door de lucht een wandeling maakt. Het spoor van deze voetstappen zien we terug boven de Rijssenseweg, vlakbij het galgenveld. Daar bewegen de voetstappen zich in een golvende lijn door een stalen kooi. De voetafdrukken verwijzen naar de onzichtbare sporen die de freules hebben nagelaten; De macht heeft de diepgevoelde overtuiging niet kunnen tegenhouden.

De schaal, het spoor en de kooi zijn als de woorden van een gedicht dat geschreven wordt in het Twentse landschap.

Het kunstwerk gaat niet alleen over vroeger, maar ook over vandaag. De voetstappen in het spoor zijn van Dilvin, een vrouw die twintig jaar geleden uit Koerdistan naar Nederland is gevlucht omdat zij haar overtuigingen niet wilde opgeven.

Doel

Canonkunst zorgt voor een laagdrempelige kennismaking van bewoners, passanten en toeristen met de canon en vergroot daarmee het historisch besef van het brede publiek. De kunstwerken voorzien het feitelijke canonieke onderwerp door de verbeelding van de kunstenaar bovendien van een extra betekenislaag en interpretatie.

Onthulling

Kijk voor  informatie over de onthulling en de exacte locaties op www.kunstenlab.nl

 

 

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

2,014FansLike
2,285VolgersVolg
2,074VolgersVolg
4,008AbonneesAbonneer