Kleverige modder bewerken tot ambachtelijke creaties: deelnemers aan de cursus Ambachtelijk Hip slaagden er in om in vijf cursusdagen ware kunstwerken te maken van IJsselklei. Deze creaties zijn vanaf zaterdag 7 februari te bewonderen in een expositie in het Infocentrum IJssel Den Nul.
?Het bijzondere aan deze cursus is dat de cursisten gewerkt hebben met pure IJsselklei?, vertelt de Wijhese kunstenares en begeleidster Henny Schaapman, die zelf veel met keramiek werkt.
De cursus borduurt voort op de ambachtelijke en later industriële tichelproductie langs de IJssel, die tot diep in de twintigste eeuw van belang was voor Olst en omstreken. Gebiedsdeskundige Jan Hilferink en (oud)tichelaar Jan Logtenberg stuwden de cursisten verder op in hun enthousiasme en vormden mede daardoor een inspiratiebron voor vijf zaterdagen eigentijdse creaties van de IJsselklei.
?We liepen met hoge laarzen aan de IJssel in om geschikte klei te zoeken?, vertelde één van de cursisten. IJsselklei is eigenzinninnig en wordt pas na bewerking (verwijderen van zand en planten-resten, het gebruik van natuurlijke toevoegingen en walken (een kneedtechniek) een voor keramiek bruikbare kleimassa. Een flinke klus.
De resultaten van de cursus zijn vanaf de opening van de expositie zaterdag 7 februari om 14.00 uur te bewonderen in het Infocentrum IJssel Den Nul. In één van de creaties is de ruïne van de steenfabriek verwerkt. Een prachtige verbeelding waarin de symboliek van een vervlogen verleden mooi tot uitdrukking komt. De cursisten hebben kleivisjes gemaakt, die bij de opening door de cursisten worden ?terug gegeven? aan het IJsselwater.