Excursie in, normaal niet toegankelijke, Het Hoge Broek nabij Raalte

Komend weekend is de tiende editie van Fête de la Nature. Op allerlei plekken in Nederland worden kleinschalige natuurfeestjes georganiseerd. In Salland vinden, in het kader van de Fête-jubileumeditie, ook diverse feestjes plaats. Onder andere is het mogelijk om mee te gaan op excursie in het nieuwe natuurgebied Het Hoge Broek in Raalte, dat normaal niet toegankelijk is voor publiek. Ook kun je bosbaden in de natuur of meedoen aan een stiltewandeling op de Sallandse Heuvelrug.

Fête de la Nature wordt door heel Nederland gevierd. In totaal vinden ruim honderd natuurfeestjes plaats. Dit alles om te laten zien hoe geweldig en belangrijk de natuur is. “De natuur staat onder druk. Het verlies aan biodiversiteit is groot. Daarom is het belangrijk dat iedereen ziet hoe mooi die natuur is. Want wie de natuur omarmt, gaat er ook beter voor zorgen”, aldus projectleider Britt Dragstra van IVN Natuureducatie.

Het Hoge Broek
Op 3 september organiseert IVN Raalte een excursie in het nieuwe natuurgebied Het Hoge Broek, gelegen tussen Raalte en Lemelerveld. Hier probeert Natuur Monumenten al sinds 2008 een voormalig landbouwgebied om te zetten in nieuwe natuur: in en blauwgrasland. Hier bloeien nu in het voorjaar honderden orchideeën. En in het najaar staan de Parnassia, Blauwe knoop, en de Klokjesgentiaan en nog veel meer planten volop in bloei. Normaal is het terrein niet toegankelijk, te kwetsbaar. Dus nu een mooie gelegenheid om dit fascinerend grasland te bezichtigen. Bij veel regen kan het er erg nat zijn: advies laarzen of hoge schoenen.

Het Hoge Broek is te vinden tegenover Krieghuisweg 29 in Raalte. Aanvangstijd 13:30 uur.

Onder de kaart gaat de tekst verder… 

Grassroots
Fête de la Nature is een ‘grassroots natuurfestival’, wat betekent dat er niet één organisator is, maar dat iedereen zelf een natuurfeestje of -activiteit kan opzetten. En aan deze oproep van IVN is ook tijdens deze jubileumeditie weer volop gehoor gegeven. Er vinden vele verschillende natuurfeestjes plaats, variërend van mindwalks en yoga in de natuur tot wildplukwandelingen.

Laagdrempelig contact met natuur
IVN Natuureducatie, dat het festival dus niet organiseert maar ondersteunt, is tevreden met de grote animo. Dragstra: “Soms lijkt de mens te vergeten dat een gezond ecosysteem essentieel is voor ons voortbestaan en dat we onderdeel zijn van de natuur. Iets waarvan je houdt en wat je belangrijk vindt, dat moet gevierd worden. Zo is Fête een manier om het leven te vieren. Alle zichtbare elementen om ons heen en ook alle onzichtbare, zoals de micro-organismen die zorgen voor een goede kwaliteit van de bodem, maar ook de rust die je kunt vinden in de natuur.”

Fête de la Nature werd tien jaar geleden in Nederland opgezet door een groep enthousiastelingen met een groot hart voor de natuur. In 2020 ‘adopteerde’ IVN het festival. Alle evenementen worden echter lokaal, door natuurliefhebbers zelf, georganiseerd.

Alle activiteiten Fête de la Nature op een rij…

Voor algemene informatie over Fête de la Nature kunt u contact opnemen met Marjolein van der Gaag, persvoorlichter van IVN Natuureducatie via 06-22377757 of pers@ivn.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,063VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer