Erik Kleinjan ” Leer van je fouten daar word je alleen maar sterker en beter van


Wie een beetje bekend is binnen de kringen van Sc Wesepe de afgelopen jaren, Is de naam Erik Kleinjan niet geheel onbekend. Erik kleinjan is 26 jaar en is sinds kort woonachtig in Bathmen.

Hij is jarenlang actief geweest, ook als voetballer bij Sc Wesepe uit Wesepe, maar moest met actief voetballen stoppen in verband met een knieblessure, waarop hij koos om een trainers en een scheidsrechters cursus te gaan volgen, dit te kijken waar zijn ambities lagen.

Al snel bleek zijn voorkeur te liggen bij het scheidsrechtersvak en is zijn carrière als assistent-scheidsrechter door is begonnen.Via het district kwam hij terecht op de lijst van talenten van de Koninklijke Nederlandse Voetbal bond. Waarna, hij doorstroomde naar het betaalde voetbal.

Erik ziet wel verschil tussen amateurvoetbal en het betaald voetbal. De betaalde voetballers zijn meer getraind en bekend in de spelregels, ze willen het hoogste van het hoogste bereiken en begrijpen ook heel goed dat de leidsmannen van de wedstrijd dat ook willen, daar hebben ze wederzijds respect voor, dat is soms in het amateurvoetbal niet altijd zo.

Bij een assistent-scheidsrechter wordt meestal direct gedacht aan iemand die alleen maar vlagt. Maar er komt veel meer bij kijken. Erik omschrijft ook zijn vak ?als het ondersteunen van de scheidsrechter. Waar zijn taken de lijn bewaking (corner/doeltrap en buitenspelval), maar ook het adviseren over overtredingen en situaties die de assistent beter kan beoordelen dan de scheidsrechter op dat moment in de wedstrijd?.

Erik is doordeweeks vaak bezig met de aspecten van het vak. 3x per week fysiek trainen plus de wedstrijd en 1keer per maand wordt er in Zeist gekeken naar het assistentschap. Buiten dat kijkt Erik regelmatig ook voetbal om zo te leren van anderen om zichzelf te verbeteren. Ook beseft hij goed dat hij heel anders naar het voetbal kijkt dan toen hij nog niet assistent-scheidsrechter was. Soms vergeet hij wel eens te genieten van het voetbal, ?maar hij kijkt nu veel neutraler en dat is ook wel het mooie aspect? omschrijft hij zelf. Ondanks dat hij toch let op zijn vakcollega?s kan hij ook genieten van goed spel tijdens de wedstrijd.

Iedereen heeft toekomstdromen zo ook Erik Kleinjan. Zijn ambitie is om door te stromen naar de Eredivisie en daarna na internationaal scheidsrechtersschap. ?Elke assistent-scheidsrechter/scheidsrechter wil een championsleage of een WK of EK finale wil mee maken als leidsman? . Erik beseft goed dat dit niet voor iedereen weg gelegd is. Erik heeft zijn streven en moed om zijn idealen/doelen ooit te verwezenlijken en de beginstap hoopt hij te zetten tot het toetreden van de vaste lijst van de KNVB en daar vanuit verder te groeien.

Iedereen heeft idolen, zo ook Erik. Als hij naar het afgelopen decennia kijkt dan roemt hij toch Pierluigi Collina. De Italiaanse oud-scheidsrechter had uitstraling gezag en rust. En dat is volgens Erik een belangrijk aspect die je moet hebben in zijn vak. Erik adviseert mensen die ook graag assistent-scheidsrechter willen worden.  Wees vooral zelf kritisch en zet door, weet dat het soms wel 5 jaar kan duren voordat je als je de kans krijgt in het betaald voetbal terecht komt en je ook ondergeschikt bent aan een scheidsrechter. Leer van de kritiek en de fouten die je maakt, daar word je alleen maar beter en sterker van.

Sportnieuws uit de regio Salland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie