Eikenprocessierups, je krijgt al jeuk als je er naar kijkt

Leestijd: 2 minuten

De eikenprocessierups is de rups van de nachtvlinder. Deze ziet er gewoon uit, misschien zelfs wel aaibaar met al die haartjes. Maar kom er maar beter niet aan. Zodra die haartjes de huid raken en zelfs vast gaan zitten in de huid, heb je jeuk, erg veel jeuk. Ook kunnen de microscopisch kleine haartjes klachten geven zoals huiduitslag benauwdheid, en irritatie van de ogen. De start van het overlastseizoen is begin juni, maar is afhankelijk van de temperatuur.

Wat doe je als je last krijgt van een van deze verschijnselen?
TV-Bioloog Mattias Bittenbinder vertelt in het nieuwsprogramma Jinek dat je eenmaal last van jeuk op je huid de haartjes het best met stevig plakband kunt verwijderen. “Desnoods gebruik je ducttape, de haartjes blijven dan in de lijmlaag zitten in plaats van in de huid. Misschien niet de meest prettige oplossing maar het werkt wel,” aldus Mattias.

De GGD stelt als richtlijn om veel met lauw water te spoelen, dit geldt voor zowel huid als ogen. Was kleding op 60 graden zodat de haartjes niet blijven zitten in de kleding. Bij veel jeuk kan een verkoelende zalf helpen of een anti-allergiemiddel. Raadpleeg echter een huisarts bij aanhoudende benauwdheid of jeuk of oogleden gaan opzwellen.

Wat doen gemeenten om dit te voorkomen en bestrijden?
De gemeente Raalte heeft het afgelopen jaar alvast bloemenmengsels laten inzaaien in heel Salland om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te lokken. Die doden de larven en op die manier bestrijd je vriendelijk en natuurlijk.

Natuurlijke vijanden en bestrijding
De gemeente Raalte zorgt door middel van nestkasten, vleermuiskasten en vlinderfilterkasten voor natuurlijke vijanden van de rups, waardoor de populatie afneemt.

In april en mei heeft de gemeente Deventer alvast op meerdere plekken in Deventer de rups preventief bestreden met 2 biologische middelen om overlast te voorkomen. Ook de Gemeente Olst-Wijhe hanteert deze werkwijze.

Beter voorkomen dan genezen
Het is dus zaak om vooral uit de buurt te blijven van deze zo vriendelijke ogende rups. En met bovenstaande tips kun je de meeste irritatie voorkomen en genezen.  

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App Salland1