Eerste Nederlandse zonnetuin in Wijhe

Leestijd: 2 minuten

Er worden in Nederland veel windparken en zonneparken gerealiseerd. Deze parken worden uiteraard met goede bedoelingen geplaatst, want hierdoor kan schone energie opgewekt worden. Alleen veel omwonenden zullen weinig enthousiast zijn met een zonnepark in de buurt. Het oogt namelijk zeer onaantrekkelijk. Daarom wordt in de gemeente Wijhe Nederlands eerste zonnetuin gecreëerd.

Zonnetuin

Voorkomt Wijhe met een zonnetuin een lelijk zonnepark met lelijke zonnepanelen op een groot oppervlakte? Nee in het geheel niet, maar het begrip zonnetuin zegt het al. De zonnepanelen worden in een groene en parkachtige omgeving geplaatst, waarvan het aanzicht veel aantrekkelijker zal zijn. Het totale perceel voor het zonnepark is ruim 25 hectare groot, wat vergeleken kan worden met zo’n vijftig voetbalvelden. Hiervan wordt 6 hectare volgebouwd met zonnepanelen. Ongeveer 19 hectare zal worden gebruikt om voor de invulling van de tuin. Het aanblik op het zonnepark zal heel wat prettiger zijn en het is juist een plek dat uitnodigt om te wandelen of activiteiten te ontplooien. Er komt bijvoorbeeld een voedselbos, waar mensen eetbare producten uit het bos kunnen halen en moestuinen voor het verbouwen van groente en fruit. Er wordt een natuurlijke omgeving aangelegd met wandelpaden, mooie weides met bloemen en planten en stromende beekjes. Voor kinderen worden er natuurlijke speelplekken gebouwd. Het zonnepark zelf bestaat uit ruim 28.000 zonnepanelen, die dienen om 2.500 huishoudens van energie te voorzien. De zonnetuin is er voor de ontspanning, maar heeft ook een educatieve functie.

Opbrengsten binnen de gemeenschap

Voor de ontwikkeling van het zonnepark is onder andere coöperatie ‘Goed Veur Mekare’ opgericht door lokale vrijwilligers. Een gedeelte van het zonnepark wordt gefinancierd door bankleningen, maar een ander gedeelte door

investeringen van lokale particulieren en bedrijven. Zonnepanelen op het dak is namelijk niet voor iedereen een optie. Er moet ruimte voor zijn en het is duurder met bijvoorbeeld verzekeringen.

Een inboedelverzekering vergelijken is hiervoor niet nodig, maar een opstalverzekering met allrisk dekking wordt aangeraden. Inwoners van Wijhe en omgeving die niet de mogelijkheid hebben om zelf zonnepanelen te plaatsen, kunnen met een investering in het zonnepark toch een bijdrage leveren. Wanneer het zonnepark gereed is, wordt energie direct aan de gemeenschap geleverd. Alle opbrengsten blijven dus binnen de gemeenschap.

Op termijn ook windenergie

Naast de zonnetuin met zonnepark, zijn er plannen om op termijn ook een windmolenpark te integreren. Dit gaat pas op de langere termijn plaatsvinden, want de gemeenteraad van Olst-Wijhe heeft dit nog even uitgesteld. Het lijkt erop dat Wijhe binnen een paar jaar, wanneer de zonnetuin klaar is, gereed is voor de energietransitie en dat veel woningen dan lokale en natuurlijke energie afnemen.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App Salland1