Eerste asielzoekers arriveren om intrek te nemen op ‘cruiseschip’ in Deventer haven

Vandaag, 08:582 minuten leestijd

“We zijn er klaar voor”, zegt burgemeester Ron König over de vluchtelingen die vandaag in Deventer verwacht worden. Ze nemen hun intrek in de Princesse de France. Dat is de boot die ligt afgemeerd in de Deventer haven. “Ik ga er zeker vanuit dat ze vandaag komen”, vertelt König.

De boot is vorige week donderdag aangekomen. Op de boot is een informatieavond voor omwonenden georganiseerd. “Dat was een belangrijk moment”, zegt König. “De boot is klaargemaakt en geïnspecteerd. We zijn helemaal klaar om 184 mensen te kunnen ontvangen.”

“Ik was blij met de reacties. De meeste mensen zeggen: ‘Ik ben blij dat de gemeente dit doet’. Natuurlijk zijn er een paar praktische dingen waarvan mensen zeggen dat het wel goed geregeld moet zijn. Bijvoorbeeld toezicht en beveiliging, maar dat hebben we allemaal geregeld, dus de meeste mensen hebben we gewoon gerust kunnen stellen.”

Oorlogssituatie

Wat is er georganiseerd voor de vluchtelingen die vandaag arriveren? “De ervaring leert dat deze mensen net binnen komen vanuit een oorlogssituatie. Hun eerste behoefte is vooral rust en op adem komen. In de loop van de tijd ontstaat de behoefte om dagbesteding te doen. Deventenaren en organisaties hebben gezegd dat ze gaan kijken wat ze voor hen kunnen doen.”

Een asielwet moet ervoor zorgen dat asielzoekers gespreid kunnen worden over Nederland. König is voorstander van zo’n wet “Hoewel ik de wettekst nog niet ken omdat die nog niet gepubliceerd is, ben ik wel blij met de gedachte, omdat ik vind dat we als gemeenten allemaal ons deel moeten nemen. En er zijn gemeenten die meer doen dan anderen, dus op deze manier kunnen we gemeenten die tot nu toe gezegd hebben: ‘we doen niks’ ook verzoeken en uiteindelijk ook dwingen om mee te werken.”

Permanente opvang

Deventer is niet alleen druk met tijdelijk opvang maar kijkt ook naar permanente opvang van asielzoekers. “We zijn voortdurend aan het bekijken welke locaties geschikt zijn”, aldus König. “Het voordeel van zo’n boot is dat alle faciliteiten aan boord zijn, maar we zijn vooral bezig met huisvesting voor de langere termijn. Dat is de beste oplossing. We hebben als Deventer een achterstand in het aantal statushouders die we een plek moeten bieden. Dat zijn nieuwe inwoners van de gemeente en die moeten we gewoon op kunnen vangen. Maar de druk op de woningmarkt is groot.”

Bron: RTVOOST

Martijn van Wieringen
Camera-journalist & presentator bij @salland1. In het verleden werkzaam geweest voor @brugmedia in Kampen. Daarnaast columnist van het supportersblad van een BVO, fervent koker, tuinder, muziek en sportliefhebber.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer