Deel buschauffeurs in Overijssel staakt vandaag na onenigheid over CAO met FNV

Buschauffeurs in onder andere Deventer, Almelo, Enschede, Oldenzaal en Hengelo stappen vandaag niet achter het stuur. Tenminste, de chauffeurs die lid zijn van vakbond FNV. Andere chauffeurs rijden wel. Vandaag is de eerste van drie stakingsdagen. De vraag voor veel passagiers is vandaag en de komende dagen: rijdt mijn bus wel of niet?

John Peters is één van de chauffeurs die niet rijdt. “Wij als FNV zijn het absoluut niet eens met de cao die is afgesloten. De kernpunten waar wij voor staan, zijn genegeerd. Dat is werkdrukverlichting, het terugdringen van het ziekteverzuim dat op dit moment ontzettend hoog is. Daar willen wij een statement blijven maken.”

Over de brug

De werkgevers moeten over de brug komen, vinden Peters en zijn collega’s. “Wij hopen dat bij de werkgevers de ogen open gaan en dat ze zeggen dat ze ons tegemoet moeten komen.”

Vijf weken geleden legden buschauffeurs in de regio ook het werk neer. Heeft zo’n staking zin? “Anders zouden wij deze acties niet doorvoeren. Of de werkgevers overstag zullen gaan, ligt bij de werkgevers. Wij zijn ervan overtuigd dat het anders moet en anders kan. Wij gaan deze acties doorzetten. De werkgevers willen niet en dus moeten wij deze acties doorzetten, hoe vervelend dat ook is voor de passagiers.”

Wel of geen bus?

Maar hoe weten passagiers nou welke bussen wel en niet rijden? “De verkeersleiding heeft de namen van de diensten die uitvallen”, legt Peters uit. “Die worden gepubliceerd op de borden op de stations en ook online. Maar dat kan ook betekenen dat wanneer een passagier een overstap moet maken, hij of zij de pech kan hebben dat die bus op dat moment niet komt. Dat is voor een passagier heel vervelend.”

Peters verwacht dat dit vandaag en de komende dagen regelmatig gaat gebeuren. “Als ik zie wat er in Hengelo en Enschede is uitgereden, komt de passagier nog wel voor een groot vraagteken te staan of zijn bus wel of niet rijdt.”

Reactie werkgevers

Busvervoerder Keolis laat in een verklaring weten dat de FNV-staking slechts beperkte invloed heeft op de dienstregeling. “Overal zien de werkgevers dat het aantal FNV-stakers minder is dan de vorige keer”, zegt Fred Kagie, voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV)

“We zijn blij dat de invloed van de staking vooralsnog beperkt is. Dat neemt niet weg dat reizigers er ongelooflijk veel hinder van kunnen ondervinden. Als precies jouw bus nie rijdt, is dat enorm zuur. We roepen FNV nogmaals op om met ons aan tafel te komen en te praten over een nieuwe cao voor 2023.”

Bron:RTVOOST

Deel dit artikel

Martijn van Wieringen
Camera-journalist & presentator bij @salland1. In het verleden werkzaam geweest voor @brugmedia in Kampen. Daarnaast columnist van het supportersblad van een BVO, fervent koker, tuinder, muziek en sportliefhebber.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer