Ten tijde van de coronacrisis mogen er maximaal 30 personen aanwezig zijn bij een uitvaart. Dit is één van de richtlijnen van het RIVM om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Om overledenen toch een waardig afscheid te kunnen geven, is een uitvaart op afstand mogelijk. Op deze manier kunnen mensen die geen uitnodiging hebben ontvangen, de uitvaart alsnog volgen. Dit kan op een veilige manier, gewoon vanuit je eigen woning. Maar hoe gaat een uitvaart op afstand eigenlijk in zijn werk?
Contact met de uitvaartverzorger
Indien iemand overlijdt, wordt dit doorgaans gemeld bij een uitvaartverzorger. Hij kijkt vervolgens samen met de nabestaanden naar de invulling van de uitvaart. Tijdens de coronacrisis komt hij echter niet meer bij mensen over de vloer om de zaken te regelen. De kans op besmetting is namelijk aanzienlijk, zowel voor de uitvaartverzorger als de nabestaanden. Om de uitvaart toch goed te laten verlopen, wordt alles telefonisch geregeld. Sommige uitvaartverzorgers werken ook met videobellen. Hetgeen besproken wordt tijdens zo’n gesprek wordt per mail toegestuurd, waarna je een bevestiging moet sturen.
Uitvaart wordt live uitgezonden
Normaal gesproken stuur je kaarten om mensen uit te nodigen voor een uitvaart. Dit mogen er nu maar maximaal 30 zijn. De kans is echter groot dat je liever veel meer mensen op de uitvaart had gehad. Om te voorkomen dat niet-uitgenodigde mensen de uitvaart volledig moeten missen, is het mogelijk om de uitvaart via internet bij te wonen. Zo’n uitvaart op afstand is in deze tijd ongekend populair. Mensen kunnen de uitvaart namelijk veilig vanuit huis volgen, waardoor zij toch het idee krijgen aanwezig te zijn. Het live uitzenden van de uitvaart kan geregeld worden door de uitvaartverzorger, maar ook door de nabestaanden zelf, het uitvaartcentrum of een ingehuurd bedrijf.
Waar moet je aan denken?
Indien je ervoor kiest om een uitvaart live uit te zenden, moet je rekening houden met een aantal zaken. Je mag namelijk niet zo maar voor een uitvaart op afstand kiezen. Zo moet de uitvaartlocatie bijvoorbeeld toestemming geven voor het uitzenden van de uitvaart. Daarnaast moet je niet vergeten de maximaal 30 aanwezigen te informeren over de opnamen. Dit ben je namelijk verplicht met het oog op de privacywetgeving in Nederland. Zijn er mensen die een woordje doen tijdens de uitvaart? Vergeet hen dan ook niet te vragen of zij akkoord gaan met het maken van opnames. Indien mensen niet gefilmd willen worden maar wel bij de uitvaart aanwezig willen zijn, kun je het beste een plek inrichten die met de camera niet te zien is. Zo voorkom je problemen. Laat de gemaakte afspraken altijd schriftelijk vastleggen.
Hoe zit het met de uitvaartverzekering?
Dankzij een uitvaartverzekering hoef je zelf niet op te draaien voor de kosten die komen kijken bij een uitvaart. Dit is een prettige bijkomstigheid, want een uitvaart is niet goedkoop. Veel mensen vragen zich ten tijde van de coronacrisis af hoe het zit met de uitvaartverzekering. Dit is echter niet anders dan voor de crisis. Ben je benieuwd welke kosten een verzekering precies dekt? Via uitvaartverzekeringvergelijken.com kom je hier binnen de kortste keren achter. Heb je nog geen uitvaartverzekering? Dan kun je er hier ook direct een vergelijking maken. Met een uitvaartverzekering voorkom je dat jouw nabestaanden opdraaien voor alle kosten van de uitvaart wanneer je overlijdt.
Een uitvaart op afstand
Leestijd: 2 minuten