Een stadswandeling beleven met geuren en typisch Deventerse zegswijzen

Een stadswandeling die nét even anders is. Historicus Girbe Buist neemt je mee op taalsafari langs twintig locaties in de Deventer binnenstad, waarbij duidelijk wordt waar diverse uitdrukkingen vandaan komen.

Girbe Buist legt uit wat de bedoeling is: “We gaan langs historische plekken lopen in de stad en de geurbeleving meekrijgen van wat daar gebeurd is. Zo krijgen mensen zakjes kruiden mee en ook knappertjes. Bij de Waag is vroeger gevochten. Strijk je met het knappertje over de muur, dan komt er de geur van buskruit naar boven. Het gaat niet alleen om oorlogshistorie maar ook om bijvoorbeeld kruiden uit de Kloostertuin, zoals dille, vertelt Girbe.

Typisch Deventers
Tijdens de wandeling leer je waar dus typische uitdrukkingen vandaan komen. Ïemand naar de kiekende pot brengen, betekent bijvoorbeeld : Iemand naar de gevangenis brengen. En waar komt bijvoorbeeld de zegswijze “Van de oude stempel zijn vandaan en wat heeft de Muntentoren daarmee te maken? “De zegswijzen zijn typisch voor deze streek,” weet Girbe

Succes in andere steden
De inzet van geuren in een stadswandeling is uniek in Nederland en komt volgens Buist oorspronkelijk als idee uit Maastricht. “Daarna hebben we ook zoiets gedaan in Hasselt en dit viel goed in de smaak, geur dus.”

De bijzondere taal-en geursafari kun je meemaken op zondag 25 juni van 13.30 tot 15.00 en kost 15 euro. Start en eindpunt is de Wilhelminafontein op de Brink in Deventer.

Na afloop ontvang je een spreekwoordenkaraktertest, waarmee je kunt ontdekken op welke bekende Deventenaar je qua karakter het meeste lijkt Vooraf reserveren voor de wandeling kan via het e-mailadres buistg@ziggo.nl of telefonisch 06-51085948.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer