In Overijssel maar ook in Salland zijn veel loop en fietsroutes te vinden om kennis te maken en te genieten van de natuur en omgeving. Ook in en rond om Wesepe is dit het geval. Sinds een paar maanden is er een nieuwe route voor wandelaars,cultuur en natuurliefhebbers namelijk het ??Rondje?? Wesepe ; officieel het dorpsommetje genoemd. Dat deze nieuwe route is ontstaan staat niet op zichzelf. Het Dorpsommetje project is een initiatief van de Provincie Overijssel die daar professionele ondersteuning heeft van de Overijsselse Vereniging van kleine kernen het OVKK, Landschap Overijssel en de gemeenten in Salland. Zo zijn er niet alleen maar in Wesepe nieuwe ommetjes gerealiseerd, maar ook in Welsum, Schalkhaar, Luttenberg ,Heeten, Nieuw-Heeten en Bathmen. De doelstelling is om tenminste 80 kilometer boerenpad te realiseren. Het doel van de ommetjes is om de maatschappij bewuster te maken van hum omgeving en dichter bij de natuur te brengen, maar ook om de geschiedenis en natuurwaarde van de omgeving te laten ervaren en leren kennen en tevens om de recreatie en beweging in de eigen omgeving te stimuleren.
Het dorpsommetje in Wesepe is zo?n 5km en kan gestart en gefinisht worden bij het Zalencentrum / Kerkplein midden in het dorp .
Plaatselijk Belang Wesepe heeft het initiatief genomen om dit Dorpsommetje te ontwikkelen. Daarbij hebben zij ondersteuning gehad van Landschap Overijssel en OVKK.
Maar ook in Wesepe zelf is een grote bijdrage geleverd door de leden van het Weseper Erfgoed. Zij hebben historische onderzoek verricht voor 7 plekken langs/op de route.
Op de route zijn routepaaltjes, nieuwe en bestaande bankjes en in de komende tijd zullen er ook informatieborden geplaatst worden. Tevens zijn er 2 ontbrekende tracés aangelegd. Grotendeel van deze werkzaamheden ijn uitgevoerd door de pachters Joop Middeldorp en Jan Nijland en timmerman Bé Noordkamp.
Er zijn afspraken gemaakt met de landeigenaren van het land waar de route over heengaat. Hiervoor zijn contracten getekend waarin alles geregistreerd staat over het gebruik van de grondeigendommen en het onderhouden van wandelroute. Hiervoor is subsidie namelijk de boerenpadregeling voor de landeigenaren om dit onderhoud te kunnen uitvoeren.
De uitvoering van de aanleg van twee ontbrekende tracés, het plaatsen van de routepaaltjes, de plaatsing van het informatiebord en de zitbanken is uitgevoerd door twee betrokken pachters en een timmerman, te weten Jan Nijland, Joop Middeldorp en Bé Noordkamp.
Met de landeigenaren zijn afspraken gemaakt via contracten voor wat het gebruik van hun grondeigendommen, maar ook over het onderhoud van de wandelroute. Met name betreft dit onderhoud het regelmatig maaien van het gras op de paden en het snoeien van de bossen naast een deel van de route. De boerenlandpadregeling voorziet in subsidie aan de landeigenaren voor de uitvoering van dit onderhoud. De kosten voor het dorpsommetje zijn ongeveer 15.000 euro . Dit bedrag is gesubsidieerd vanuit de Leader-subsidie-pot,
Het ommetje gaat grotendeels over bestaande zandwegen waar enkel wandelaars en zo nu en dan fietsers of een landbouwvoertuig gebruik van maken. Een enkel stuk gaat over een smalle geasfalteerde boerenweggetje.
Op de route die start vanaf het kerkplein in Wesepe kom je in aanraking met historische gebouwen nieuwswaardigheden . Waaronder een mooi zicht op de Nederlandse Hervormde kerk in Wesepe en de voormalige pastorie waar in 6 jaar de pastorie en de tuin verbouwd is. nadat het verkocht werd door de kerk en nu privé bezit is en na de verbouwing een fraai gezicht geeft. Ook leid de route over de G.J. Kappertweg die vernoemd is naar de gelijknamige soldaat die in WOII vocht en gesneuveld is op de grebbeberg. De kappertweg is net zoals de Dominee kreikenlaan die vernoemd is naar de langstzittende dominee ooit in Wesepe zijn de enige asfaltwegen in de route. Tegenwoordig komt er mogelijk weer een busverbinding in Wesepe . Maar op de route is te ontdekken dat er ooit een spoorlijn heeft gelopen. De spoorlijn Deventer-Raalte-Ommen al kun je dat in Wesepe al herkennen aan het oude station. En buiten de historische gehalte van de route is tijdens de route ook te genieten van de omgeving van Wesepe al staat er nu nog maïs maar mocht dat in de zomer weg zijn dan is er een natuurlijke omgeving van Wesepe te zien.
Het dorpsommetje is nog niet geopend maar is al te lopen bij het Zalencentrum hangt ene kaartje met de route en ook de routepaaltjes zijn al geplaatst ook zullen er informatieborden worden geplaatst bij de historische plekken om meer informatie over de route te geven. Tevens zal het dorpsommetje in een folder komen staan. Deze zijn dan af te halen bij het VVV, het Zalencentrum, de bakker, het tankstation en bij de Bed&Breakfast-adressen waar de folders worden neergelegd.
De route gaat vanuit in het dorp bij het Zalencentrum / Kerkplein hartje dorp Wesepe. Via de Ds. Kreikenlaan, de Koedijk, de Haarbelten, Oosterkampweg, G.J. Kappertweg weer terug naar Kerkplein.
De officiële opening van het Dorpsommetje vind plaats op 23 november aanstaande bij het Zalencentrum in Wesepe plaats. De officiële opening zal gedaan worden door de Gedeputeerde Mevrouw Hester Maij en Wethouder Cor vd Berg. De organisatie hiervan is in handen van PB Wesepe.
Voor meer informatie over het dorpsommetje kunt u kijken op de site van Plaatselijk Belang Wesepe http://plaatselijkbelangwesepe.nl/