20.1 C
Deventer
maandag, september 27, 2021

DeventerWint waakhond van gemeentelijke energieplannen!

Nadat in juni door zowel de gemeenteraad als het college het proces van de windverkenning richting de prullenbak werd verwezen, was er binnen de politiek een periode van windstilte rondom deze materie. De politiek kon met zomerreces, de vrijwilligers van DeventerWint kregen ademruimte voor een hoognodige vakantie na een hectisch half jaar van verzet tegen de windturbine plannen van de gemeente. Nu de zomer ten einde is, herpakt DeventerWint zich met een nieuwe strategie voor het vervolg van dit proces.

Tijdens de raadsvergadering in juni waarin wat betreft de windverkenning hard aan de noodrem werd getrokken, werd DeventerWint, waarin inwoners van Colmschate en omgeving zich hebben verenigd, meermalen genoemd als goed georganiseerde en professionele partij waar zeker in het vervolgtraject rekening mee moest worden gehouden. Gebrek aan participatie en oog voor de gevolgen van de beoogde plaatsing van de enorme turbines werd genoemd als grootste manco in het tot dan toe doorlopen proces. Besloten werd dat men terug naar de tekentafel zou gaan om het proces van windverkenning opnieuw en zorgvuldiger te laten plaats vinden, inclusief het proces rondom participatie.

Na een korte periode van rust breekt voor de vrijwilligers van DeventerWint nu het moment aan om te bepalen welke rol zij voor zich zien nu de kaarten opnieuw zijn geschud. Een grondige denksessie (en aansluitende BBQ) met de actieve vrijwilligers vond plaats om een nieuwe strategie uit te werken. De race is tenslotte nog niet gelopen en de verduurzaming van de Deventer energie is nog niet vastgelegd. Ook moeten er nog veel stappen worden ondernomen om Deventer klimaatneutraal te maken.

Unaniem zijn de vrijwilligers van Colmschate en omgeving dat er nog steeds een noodzaak is om als DeventerWint een speler in het spel te blijven. Zij hebben dan ook de nieuwe speerpunten vastgesteld en zullen als waakhond van de energieplannen van de gemeente Deventer blijven functioneren. Belangrijk blijft hierin dat de gemeente bij de uitvoering oog moet blijven voor de gevolgen voor de inwoners. DeventerWint zal zich in blijven zetten voor de belangen van de inwoners van en rondom de zoekgebieden 3 en en 13. Met de opgedane ervaringen van afgelopen jaar zullen zij zich daarnaast ook in gaan zetten om een netwerk te creëren van belangen/bewonersgroepen van andere betrokken zoekgebieden, zodat er kan worden ondersteund en afgestemd. DeventerWint staat daarnaast achter het voornemen van de gemeente om Deventer energieneutraal en duurzamer te maken. Daarom zullen zij ook verbindingen leggen die dergelijke initiatieven ondersteunen en bespoedigen. Oog voor inwoners en de leefomgeving blijft desalniettemin de belangrijkste prioriteit voor DeventerWint.

DeventerWint is inmiddels gestart weer gestart zich te organiseren conform deze nieuwe strategie. en nodigt de betrokken wethouder dan ook van harte uit ze op tijd in het proces te betrekken om eerdere gemaakte fouten te voorkomen.

Als je toch bezig bent!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

812FansLike
1,868VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer