Deventer zet in op verduurzamen panden

Leestijd: 2 minuten

Met een bedrag van 4,5 miljoen euro gaat Deventer stevig investeren in het verduurzamen van panden die in het bezit zijn van de gemeente. Daarbij gaat het om ongeveer tien gebouwen, zoals scholen, monumentale panden en buurthuizen. In de Klimaatwet is vastgelegd dat ook gemeenten zich moeten inspannen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. In het Klimaatakkoord is bepaald dat gemeenten om de vier jaar duurzame meerjarenonderhoudsplannen of meerjarige vastgoed verduurzamingsplannen in beeld brengen, welke maatregelen zij hebben getroffen om in 2050 een energieneutrale vastgoedportefeuille te hebben.

Toon zetten

“Naast alle wettelijke verplichtingen, doen wij dit vooral omdat wij als gemeente de klimaatcrisis tegen willen gaan”, zegt wethouder Rob de Geest (Vastgoed). “We willen daarmee ook de toon zetten, zodat we andere organisaties of particulieren stimuleren om ook over te gaan op het verduurzamen van hun bedrijfspanden, winkels of woningen.” Nieuwbouw en renovatie-projecten Op dit moment investeert de gemeente al in het verduurzamen van eigen vastgoed. Dit gebeurt onder meer bij de plannen rond de Marke Zuid (nieuw schoolgebouw, sporthal), een nieuwe sporthal in Bathmen, een nieuwe brandweerkazerne in Diepenveen en de renovatie van een complex voor maatschappelijke opvang in de Polstraat. Daarbovenop gaat de gemeente 6 miljoen investeren in gebouwen waar groot onderhoud aan gepleegd moet worden.

Duurzaamheidsambities

Daarom koerst de gemeenten met de verduurzaming van haar eigen maatschappelijke vastgoed op de vastgestelde doelstellingen uit de Klimaatwet: minstens 55 procent Co2 (koolstofdioxide) reductie in 2030 en 95 procent CO2 reductie in 2050 ten opzichte van 1990. Om dat te bereiken zal de gemeente tot en met 2030 jaarlijks 5,2% CO2 reductie moeten realiseren. Dat is vergelijkbaar met het totale energieverbruik van 140 huishoudens. Bij het verduurzamen van gemeentelijke panden, zal de aandacht voornamelijk uitgaan naar het terugdringen van koolstofdioxide, zoals dat in de Klimaatwet is vastgelegd. Naast energiebesparing zet de gemeente ook in op duurzaamheidsmaatregelen op het gebied van klimaatadaptatie, natuurinclusief en circulair bouwen en renoveren.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer