De sloten vol met voorjaarsverschijnsel ‘flab’

Leestijd: < 1 minuut

Een dikke groene laag op sloten. De lente begint en dat levert veel verschijnselen op zoals bijvoorbeeld flab. Ecoloog Gerrit Jan legt op de website van WDO Delta uit wat dit precies is.

“Het is een vieze, bij warm weer stinkende, drijflaag van algen die soms wel op mest kan lijken. Dit echte voorjaarsverschijnsel noemen we ook wel flab (floating algea beds)”, aldus Ecoloog Gerrit Jan.

Ontstaan
Hoe dit ontstaat? Gerrit Jan licht het toe: “Flab ontstaat doordat de watertemperatuur in de winter laag zijn en de activiteit in de sloot tot een minimum is afgenomen. Op veel plekken in de sloot ontstaat, doordat er nog wel veel voedingsstoffen zijn, een algen- en wierlaag die langzaam een deken vormt over de bodem.”

Drijven
“Met het mooie, zonnige voorjaarsweer stijgt de watertemperatuur en neemt de activiteit in de sloot toe. Ook bij de algen. Wanneer de fotosynthese op gang begint te komen, wordt daarbij zuurstof aangemaakt. Deze zuurstof wordt in de matten algen en wier ingevangen en zorgt ervoor dat plakkaten naar het wateroppervlak bewegen en gaan drijven”, vertelt Gerrit Jan.

Onschadelijk
“Het is een heel normaal natuurverschijnsel. Op bepaalde plekken – zoals voor duikers – kan het flab ophopen, waardoor dikke drijflagen ontstaan. Deze kunnen bij warm weer gaan rotten. Dit rotten zorgt er weer voor dat het zuurstofgehalte op die plekken daalt. Dieren en planten die in dit water leven, kunnen het hierdoor moeilijk krijgen. Maar dit is tijdelijk, want de natuur herstelt zich vaak snel weer”, sluit ecoloog Gerrit Jan mee af.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App Salland1