De rood-gele column van Erdal Ascipinar

Een aantal (on)bekende Deventenaren met rood gele roots delen iedere week hun visie op Go Ahead Eagles en meer met ons. Deze editie is weer aan Erdal Ascipinar!

‘Hey Erdal, kijk eens wat ik voor jou heb meegebracht!’, hoorde ik mijn buurman zeggen. Een jaar of elf was ik destijds toen ik een roodgele zijden sjaal van Go Ahead Eagles aangereikt kreeg. Dolgelukkig was ik ermee, deed hem gelijk om terwijl het bijna 30 graden was. Het kon me niets schelen dat ik als een wandelende kachel door de wijk liep met dat ding om m’n nek, iedereen mocht immers weten dat ik supporter was van de mooiste club uit Nederland.

Als kind kon je erg genieten van zo’n klein ‘cadeautje’. Afgelopen zaterdagavond deed ik hetzelfde bij een kleine fanatieke Eagle uit de omgeving van Nijmegen. Via twitter kwam ik er achter dat deze kleine Eagle, die verder niks met Deventer heeft, zo fanatiek Kowet-fan was geworden en inmiddels op de Leo Halle tribune een seizoenkaart heeft.

Via z’n moeder sprak ik op twitter af dat ie naar de scheidingswand moest komen tussen Vak 20 en 19. Zodat ik deze kleine Eagle wat Kowet stickers en 2 Kowet spelden cadeau kon doen waarmee hij later trots in Nijmegen kon rondlopen. De twinkeling in de ogen van dit kind was ‘priceless’ die avond. Ik vond het ook een eer dat de kleine man, net voor het afscheid nemen, mij vroeg om een foto van ons beiden te maken voor het thuisfront en ook gewoon als herinnering.

M’n hart smelt dan gauw als ik een kind blij kan maken. Mooiste wat er is. Hiervoor doe ik het en ook de liefde voor Kowet wordt zo doorgegeven. Zelfs als dat voor regio Nijmegen is, waar weliswaar ook een mooie club acteert op het hoogste niveau. Maar goed, Kowet is nu eenmaal leuker he! Moest ook gelijk terugdenken aan ruim 40 jaar geleden en aan mijn inmiddels overleden oude buurman, ome Jan, die mij dat mooie sjaaltje gaf.

Maar beste medesupporters, wat maken we toch allemaal de laatste weken mee in Deventer. Een gedeelde vijfde plaats in de Eredivisie samen met Excelsior met hetzelfde puntenaantal, maar met de kanttekening dat Excelsior een beter doelsaldo heeft van +1. Echt ongekend ons seizoen ‘so far’. Daarnaast zijn we al vele wedstrijden ongeslagen in de Adelaarshorst. Met z’n allen is het echt genieten op de volgepakte tribunes, niet normaal meer. Vier gespeeld twaalf punten en een doelsaldo van 14 voor 3 tegen!!

Bovendien lezen we zowat elke week dat er weer een contractverlenging rondom de selectie is. Tribunes die uitpuilen, inmiddels zijn er al grote wachtlijsten ontstaan om seizoenkaarthouder te worden of om een plek te veroveren als sponsor. Wij groeien echt uit ons strakke jasje. Heerlijk man. Ja, dan hoor ik links en rechts om me heen, “ Ja maar Kowet pakt alleen maar thuis de punten”! Maar hallo zeg, hebben deze ‘roeptoeters’ wel gezien tegen wie dit Kowet buitenshuis gespeeld heeft? Tegen Feyenoord, Psv, Az (op dit moment de beste 3 ploegen van NL) en de eeuwige rivaal Pec? Waarbij we niet hebben verloren in Zwolle. Met tien man en bijna een helft lang hé.

Het kan dus alleen nog maar beter gaan de komende uitpotjes. Vandaag kwamen ook weer de cijfers naar buiten en ook die zijn weer heel goed, omzet is gestegen naar 12,4 miljoen, het spelersbudget is hierdoor ook omhoog gegaan, de begroting van de jeugdopleiding is gestegen naar bijna een half miljoen en we hebben vandaag de dag een eigen vermogen van bijna 7 miljoen! De Deventer trots is écht hard op weg om een stabiele club te worden, zowel op sportieve als op financiële vlak. Hulde hiervoor.

Nu er weer een weekje extra rust is in de Eredivisie i.v.m. interlandvoetbal, is er nu ook wat tijd voor relativering. Er zijn veel belangrijkere zaken in het leven. De laatste dagen hebben we ontzettend wrede, verdrietige en surrealistische beelden gezien in Israël. Zogenaamde ‘vrijheidsstrijders’ slachtten honderden onschuldige burgers af. Als wraak voor de onderdrukking van het Palestijnse volk door Israël. Het is verschrikkelijk om te zien dat onschuldige jonge mensen op een festival simpelweg aan het genieten waren van dans en muziek zijn opgejaagd als ‘wild’ en op wrede wijze zijn vermoord.

Ook gewone burgers die niets en niemand kwaad deden zijn vernederd, vermoord of in gijzeling genomen. Waarom in godsnaam? Waarom? Als wraak voor het onderdrukkingsregime van Israël naar de Palestijnen toe? Ga dan de strijd aan met het leger van de ‘vijand’. Waarom dan deze onschuldige mensen? Misschien waren deze mensen juist wel vredelievend, ruimdenkend en voor de vrede van beide volken.

De Israëlische regering is heel lang ook keihard en wreed geweest naar de Palestijnen toe. Zij maakten vaak ook geen onderscheid tussen burgers en terroristen. Vele onschuldige burgers hebben hierbij ook hun leven verloren. Hierdoor is er veel haat ontstaan tussen de beide kampen. De extremisten van beide kanten hebben in mijn ogen dus bloed aan hun handen.

Gevolg van deze verschrikkelijke aanslagen jongstleden door Hamas is, dat Israël als wraak op zijn beurt aan het bombarderen is losgeslagen op de erg dichtbevolkte Gazastrook, waardoor er hier ook weer vele onschuldige slachtoffers zijn gevallen. Ook heeft men elektriciteit en water afgesloten voor de Palestijnen. Als men nu niet normaal met elkaar gaat praten en eindelijk eens tot een echte oplossing gaat komen ben ik bang dat er in de toekomst nog vele onschuldige slachtoffers gaan vallen.

Ik wil gewoon geen verdriet, angst of radeloosheid in de ogen van een kind meer zien, ik wil een twinkeling zien in de ogen van een blij kind, zowel aan Israëlische zijde als de Palestijnse zijde. Wraak en moord levert absoluut geen vrede op. Dat is simpelweg pure onmacht, slechtheid of wreedheid. De echte kracht van de mens komt rechtstreeks uit het hart. Hart is liefde en begrip. Veel sterker dan haat. Leg alsjeblieft de wapens daar neer in het Midden-Oosten en ga de problemen samen oplossen. Nu. Alsjeblieft. Ik smeek jullie🙏🏻

Het doorplaatsen van deze column vloeit voort uit de samenwerking die Streekzender Salland1 heeft met het vrijwilligersplatform Deventer Voetbal.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer