De plannen van het nieuwe Deventer Gemeentebestuur

Leestijd: 2 minuten

Bron: RTVOost
Foto: ANP Rob Voss

Bijna vier maanden na de gemeenteraadsverkiezingen heeft ook Deventer een nieuw gemeentebestuur. Vandaag presenteerden Gemeentebelang, PvdA, D66 en het CDA hun akkoord. Onder de titel ‘Dichtbij, Betrokken & Bevlogen’ gaan de partijen de komende vier jaar aan de slag. Opvallend is onder meer dat de gemeente een proef wil met het gratis storten van meer afval.

Vijf wethouders gaan burgemeester Ron König bijstaan. Opvallend is dat Liesbeth Grijsen tot het einde van dit jaar de portefeuille financiën blijft doen, daarna gaat ze zich onder meer bezig houden met ruimtelijke ordening. Marcel Elferink gaat het takenpakket van Grijsen per volgend jaar overnemen.

Het vorige college in Deventer bestond uit Gemeentebelang, PvdA, D66, CDA en GroenLinks. Uit die combinatie is GroenLinks dus afgevallen. De oude coalitie heeft in de huidige raad 21 van de 24 zetels, maar informateur Joke Mengerink wilde meer oppositie hebben. GroenLinks is uiteindelijk afgevallen, omdat de partij andere klimaat- en energieplannen heeft dan de nieuwe coalitie.

Afval

Opvallend in de Deventer plannen is een proef met het gratis storten van meer afval. De gemeente werkt met diftar (kort gezegd: betaling per leging van de afvalcontainer). Maar het illegaal dumpen van huisafval is een probleem.

Daarom mogen Deventenaren binnenkort meer afval storten. Nu mag er nog 100 kilo gratis gestort worden, die grens gaat naar 300 kilo. Deze proef gaat drie jaar duren.

Windmolens

Er lijkt nog geen grote haast te zijn met het bouwen van grote windmolens. De nieuwe coalitie wil eerst wachten op duidelijke richtlijnen vanuit Den Haag, onder meer over afstandsnormen.

Pas daarna worden er plannen gemaakt en gaat de gemeente de boer op. “Voor grootschalige initiatieven voor windmolens moet eerst een zorgvuldig participatieproces met inwoners worden afgerond.”

Het vorige gemeentebestuur had plannen voor negen hoge windmolens in Colmschate, maar dat stuitte op protest van buurtbewoners.

Investeringen

In totaal wil het nieuwe bestuur volgend jaar 8,5 miljoen euro uitrekken voor ‘incidentele investeringen’. Voor het opknappen van monumentale panden in de binnenstad, wil de gemeente een gevelfonds oprichten. In dat potje komt 100 duizend euro.

Verder gaat de voorgenomen bezuiniging van 40 duizend euro op het speelgoedmuseum van tafel.

Ook zit er vier miljoen euro in het potje ‘reservering Burgerweeshuis’. Het is de bedoeling dat het poppodium naar het Havenkwartier verkast. Als de plannen voor de nieuwbouw niet te veel afwijken van het budget, dan is de kans groot dat het Burgerweeshuis uit de binnenstad vertrekt.

Huizen en parkeren

Verder hebben de partijen afgesproken dat de OZB-belasting elk jaar met maximaal drie procent stijgt. Het gratis parkeren op De Worp blijft bestaan. Het parkeerterrein aan de ‘andere kant’ van de IJssel wordt zelfs met tachtig plekken uitgebreid. En verder blijft de ambitie om (tot 2035) 11 duizend huizen te bouwen bestaan.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer