Landschap Overijssel en het Oversticht zijn op zoek naar bewoners, boeren en gebruikers die aan de slag willen om het landschap in hun buurt te verbeteren. Het gaat hier bijvoorbeeld om het aanleggen van een buurtboomgaard of het herstellen van het ommetje rond hun dorp. Goede ideeën komen lang niet altijd tot uitwerking, mede doordat soms een stukje begeleiding bij het proces mist. Jammer, want het gaat vaak om hele leuke initiatieven die de verbondenheid van bewoners met het landschap vergroten. Initiatiefnemers van een buurtlandschap kunnen zich tot 30 april aanmelden via info@landschapoverijssel.nl meer informatie over aanmelden en de criteria op www.landschapoverijssel.nl/buurtlandschap
Buurtlandschap
In een buurtlandschap trekken boeren, burgers en ondernemers samen op om hun landschap mooier te maken en te houden. Bijvoorbeeld door met de buurt een wandelpad aan te leggen, bomen te knotten of een natuurspeelplek voor kinderen aan te leggen. Maar dit kan ook betekenen dat bewoners een visie maken voor het behoud van het landschap en dit bij de gemeente onder de aandacht brengen. Het allerbelangrijkste is dat het gezamenlijk gebeurt.
Het landschap verandert
De samenstelling van het buitengebied verandert: het traditionele boerenbedrijf verdwijnt en agrarische bedrijven worden groter of verdwijnen. Veel erven krijgen een woonfunctie en dat levert soms botsende belangen op tussen boeren, gebruikers en bewoners. ?Nergens voor nodig,? vindt Eibert Jongsma van Landschap Overijssel. ?Juist door samen de handen ineen te slaan kan er iets heel moois ontstaan. Het is wel belangrijk dat het initiatief bij de initiatiefnemer blijft. Wij nemen het proces dan ook niet over, maar geven de gevraagde begeleiding.? Deze begeleiding kan bijvoorbeeld bestaan uit het bieden van kennis over de inrichting of het beheer van een stukje natuur, maar bestaat ook uit subsidiemogelijkheden voor het realiseren van het initiatief.