Judith Compagner, geboren en getogen Deventerse en wethouder in Olst-Wijhe, is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Zwartewaterland. Dat besloot de gemeenteraad daar dinsdagavond tijdens een bijzondere raadsvergadering. De vertrouwenscommissie noemt haar ‘de verbinder met visie die we zochten’.
Compagner volgt Eddy Bilder op, die begin dit jaar bekendmaakte dat hij eind 2025 zijn ambt neerlegt. Na vijftien jaar burgemeesterschap in Zwartewaterland schreef hij in een open brief dat het tijd is voor een nieuwe generatie. De benoemingsprocedure ging kort daarna van start.
De 51-jarige Compagner werd gekozen uit tien sollicitanten: drie vrouwen en zeven mannen. “Het was een intensief, maar ook boeiend en waardevol proces,” aldus de vertrouwenscommissie. De raad stemde dinsdag unaniem in met de aanbeveling.
Compagner woont in Wijhe en is sinds 2022 wethouder in de gemeente Olst-Wijhe, waar ze onder meer verantwoordelijk is voor het sociaal domein, vluchtelingenopvangen en armoedebeleid. Daarvoor werkte ze bij de provincie Overijssel als teamleider en was ze extern raadsvoorzitter in Olst-Wijhe en formateur in Ommen. Eerder was ze gemeenteraadslid en fractievoorzitter in Zwolle, maar stopte in 2016 omdat ze buiten de gemeentegrens ging wonen.
Ook maakt ze momenteel deel uit van de Nederlandse delegatie bij het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa.
De vertrouwenscommissie prijst haar brede bestuurlijke ervaring en haar gevoel voor de schaal en dynamiek van een kleinere gemeente. “Haar stijl past bij wat het ambt hier vraagt. Ze kent de regio en heeft een open, betrokken houding. We zijn ervan overtuigd dat ze de burgemeester is die we zoeken.”
Compagner noemt de voordracht “heel eervol”. “Zwartewaterland kenmerkt zich door een sterke gemeenschapszin. Dat herken ik. Geboren in Hanzestad Deventer en opgegroeid in een Twents dorp met veel noaberschap, voel ik me daarbij thuis.” Ze ziet het als haar taak om de balans te bewaken tussen traditie en vernieuwing. “Ik kijk enorm uit naar de kennismaking en samenwerking met alle inwoners.”
De voordracht wordt nu voorgelegd aan de minister van Binnenlandse Zaken. Na een formele benoeming bij koninklijk besluit volgt de beëdiging door de commissaris van de Koning. De ambtstermijn van een burgemeester duurt zes jaar.