Column Elvira Salet: Het kost opoffering om het verschil te maken … wat maakt het verschil!

Elvira Salet is de sympathieke en gedreven coach en trainer van het juniorenteam van het Development SprintTeam OOST. Onder haar bevlogen leiding ontpoppen talenten uit Oost en Midden Nederland zich. Elvira maakt veel mee en maandelijks zal ze haar belevenissen en ervaringen delen met eindredacteur sport: Erik van Luttikhuizen.

COLUMN  

e l v i r a  s a l e t

HET KOST OPOFFERING OM HET VERSCHIL TE MAKEN … WAT MAAKT HET VERSCHIL!

Lieve Erik,

De thee voor mij is nog te heet en dampt en ik volg de sliertjes van damp al peinzend.

Ik blik terug, met iets van weemoed, op de werkelijkheid van het afgelopen olympische schaatsseizoen. Voelt eigenlijk niet zo goed als er aan de randen van het vrije Europa een verschrikkelijk, mensonterende, oorlog woedt! Dat mijn gedachten afdwalen naar iets wat dan zo onbelangrijk lijkt in het licht van deze tijd van oorlogsgeweld.

4 mei 2022 hebben wij net herdacht en ik denk aan al die jaren dat ik met mijn Vader als klein meisje de ‘stille omgang’ met hem mee liep in Zwolle. Als kind besef je dan eigenlijk nog niet echt wat voor verschrikkelijks een oorlog in een mensenleven kan brengen: Het leek altijd de ‘ver van je bed show’!

Ook toen ik ouder werd liep ik mee en maakte het, naarmate je ouder werd, meer indruk en legde je bewuster bloemen bij het Gedenkmonument. Ik las met steeds meer besef de tekst op de gedenkmuur, er staat een passage uit het verzetsgedicht van Victor van Vriesland:

‘Gedenk het Leed, maar niet om Stil te blijven Staan, Gedenk de Schande, maar om Voort te gaan’. En dat voortgaan deden wij een dag later altijd al weer met 5 mei de Bevrijdingsdag te vieren. Iedereen ging een dag later weer over tot de orde van de dag! De opoffering dankzij die moedige vorige Generaties en wat het verschil maakte al die jaren, was de VRIJHEID.’

Maar nu is er een totaal ander gevoel, na 4 mei, van het begrip vrijheid. Wat leek te beginnen als een zgn ‘Vredesmissie’ bleek niet de werkelijkheid voor veel jonge Russen. Moed en dapperheid kent geen angst, maar in de ogen van een 17 jarige Russische soldaat, die ineens wat anders moest doen, zag je angst en een lege hole blik. Deze jongens werden de oorlog in gezogen en in werkelijkheid een OPOFFERING ‘als kanonnenvoer’ gebruikt in de zgn ‘Vredesmissie’. Als dat geen trieste opoffering is, voor het slechtste soort wreedheid. Deze wreedheid maakte het verschil voor de menselijke waarden, er kwam een eensgezinde reactie van Europa!

Het besef ‘de Democratie is breekbaar’ kwam vol binnen in heel Europa en bij haar leiders. Maar het leven gaat ook in ons land weer door, dat is aan de ene kant de harde werkelijkheid maar ook het mooie van een democratie en in vrijheid leven. Dat besef maakt het verschil Erik en maakt ons nu wel nederig….

Erik, ik zag dat jij je een tijdje buiten Europa hebt begeven en zo te zien een wonderlijk schoon avontuur hebt beleefd. Misschien wel een kaarsje aangestoken voor jouw Cluppie GA Eagles, dat kraakt en doet zijn best met veel opofferingen – wellicht blessures en geen wissels op niveau meer-  bij de eerst 8 te blijven. Eigenlijk is het niet zo vreemd en verwonder ik mij over de term kwaliteitsgebrek en de ‘vloek’ van de achtste plek voor de nacompetitie! Het lijkt door jullie ‘vingers’ te glippen door weken geen wedstrijd te winnen. De eredivisie zit er bijna op maar jullie zijn toch nog in de race voor een Europees ticket. De kans is klein maar het wonder waar iedereen nog op hoopt, wordt de laatste weken ook wel overschaduwd met het aankomende vertrek van Van Wonderen.

Dat maakt het denk ik ook niet makkelijker wanneer je weet dat jullie geweldige trainer gaat vertrekken. De oorspronkelijke doelstelling; handhaving hadden jullie al ruimschoots gehaald in April en misschien is dat laatste ‘wonder’ waar nu op gehoopt wordt, wel iets te ver weg. Alle onrust in de laatste periode, trainer weg en nieuwe trainer komt binnen, dat maakt nu denk ik net het verschil! Volgend seizoen aan het werk om op technisch en tactisch vlak verder door te groeien, daar wacht jullie en de nieuwe trainer René Hake samen met de 12e man (supporters) een schone taak om volgend seizoen het verschil te gaan maken door gelijk in het linker rijtje te komen en te blijven!

Het worden in mijn ‘schaatswereldje” boeiende tijden.

Wie gaat het lukken in de schaatssporen van Kramer en Wust te stappen? De komende 4 jaar is weer een olympische cyclus voor de schaatstop. In vier jaar tijd wordt er alles in het werk gesteld om de ‘berg Olympus te kunnen beklimmen’. In die vier jaar gaat dat gepaard met de nodige opofferingen voor een greep naar het fel begeerde goud. Wat maakt die weg ernaar toe succesvol? Maakt dat je gelukkig, maakt dat je aardiger, maakt dat je beroemder en onsterfelijk?  Dat laatste zeker, Kramer en Wust zullen voor altijd herinnerd worden met hun staat van dienst binnen het schaatsen. Zij maakten het verschil al die jaren en het zal niet makkelijk worden in die schaatssporen te stappen, zij ‘droegen’ het schaatsen in Nederland. In Thialf zijn de Noord bocht en de Zuid bocht vernoemd naar deze twee geweldige schaatsiconen. 

Wij trainen sinds een week weer centraal, ons seizoen startte op 1 mei 2022 formeel weer als nieuw schaatsseizoen. Er zijn een paar rijders uitgevlogen richting Friesland waar zij hun volgende stap hopen te zetten. Het Team staat inmiddels weer in zijn volle glorie gereed voor het nieuwe seizoen. Met twee nieuwe talenten aan boord gaan deze 12 rijders aankomend seizoen het verschil maken op het ijs. Tevens is de staf uitgebreid met een extra trainer om nog meer kwaliteit te kunnen leveren, waar ik heel blij mee ben. Het verwachtingspatroon van de rijders en ons zal als uitgangspunt dienen. Weten waar je heen wilt werken om met de nodige opofferingen het verschil te kunnen maken. Veel kilometers fietsen, skeeleren, sprintjes trekken, droogtrainingen en de nodige krachtprogramma’s afwerken en niet te vergeten op het ‘zomerijs’ je techniek aanscherpen en materiaal uit te testen. Met passie en plezier aan het werk, daar draait het ook om, zoveel mogelijk in mooie kansen denken. Het talent leren winnen, maar met mislukkingen leren omgaan is een cruciaal leermoment om ook daarin het verschil te maken. Bij ‘obstakels’ terugveren en hopen op een ‘normaal’ wedstrijdseizoen zonder Corona zal ook een heel mooi verschil maken aankomend seizoen!

In de huidige tijd geldt extra dat je beseft dat wij in VRIJHEID kunnen Leven en Sporten, zonder Discriminatie Sport beoefenen. Hoeveel opofferingen er ook gemaakt worden, niemand kan in een glazen bol kijken, ‘haal ik de Top en haal ik ooit goud op de Spelen’? Bibian Mentel zei ooit; verzamel herinneringen, geen bezit, geniet van de kleine dingen zolang het kan … dat maakt het verschil!

Erik van Luttikhuizen
Vrijwilliger Erik van Luttikhuizen is op vele fronten actief. De ruim 50 jaar leden geboren Deventenaar kwam mee in 2021 toen DeventerRTV zijn zendmachtiging overdroeg aan Salland1. Ondertussen is Erik niet alleen organisatorisch intern actief, hij verzorgt ook de live verslagen van de Go Ahead Eagles wedstrijden in het sportprogramma Salland Sport. Daarnaast is hij auteur voor de website, interviewer en programmamaker.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,017VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer