-0.4 C
Deventer
vrijdag, december 3, 2021

Column Elvira Salet: DE VERANDERING DIE JE ZOEKT ZIT ALTIJD IN JEZELF…..HET SCHAATSSEIZOEN IS BEGONNEN!

Elvira Salet is de sympathieke en gedreven coach en trainer van het juniorenteam van het Development SprintTeam OOST. Onder haar bevlogen leiding ontpoppen talenten uit Oost en Midden Nederland zich. Elvira maakt veel mee en maandelijks deelt ze haar belevenissen en ervaringen met onze verslaggever van Salland Sport: Erik van Luttikhuizen.

Lieve Erik,

Leeftijd is eigenlijk niet belangrijk, wat je bezielt wel. Als een sporter geen doel heeft kan deze ook niet presteren, dat geldt ook voor de niet sporter.

Afgelopen weken was dat bij jou en je Cluppie goed duidelijk. Erik jij gaat regelmatig helemaal uit je plaat tijdens de uitzendingen van Salland1, hahaha. Erik geweldig toch dat jij ook letterlijk helemaal de wedstrijd in gezogen wordt en ter plekke met veel enthousiasme de wedstrijd vol vuur verslaat. Jij gaat helemaal mee in het kolkend enthousiasme, het stadion staat op zijn grondvesten te trillen, galmende supporters staan uit volle borst in de Adelaarshoek te zingen en te schreeuwen. Voetbal in optima forma zei onlangs de verslaggever van de NOS een mooier compliment kan je niet krijgen. Helaas kort daarna werd er rood gegeven én nog korter erna nog een keer rooood! Twee zware overtredingen voor mij als buitenstaander van de voetbalsport. Ik moet zeggen dit keer begreep ik de reactie van Kees van Wonderen na die wedstrijd niet helemaal. Er werd gewonnen met 4-2 én met 9 man! Dit had jouw Cluppie niet nodig twee keer rood, er werd heel goed gevoetbald en ik snap in het vuur van het spel gaat een voetballer op in het spel, maar blijf sportief denk ik dan. De verandering die je zoekt zit altijd in jezelf ook binnen een voetbalwedstrijd! Op zoek naar magische momenten in de wedstrijd maar met fair play. Het toeval wil dat ik gisteren op een trainingswedstrijd van de KNSB-TopTeams stond op de kruising en daar ook een rijder zag reageren in het vuur van zijn twee keer vals starten. Bij twee valse starts moet je de wedstrijd verlaten. De betreffende rijder reed tegen een rijder van mij. De jonge sporter smeet zijn Oakley (sportbril) die niet goedkoop is, maar dat terzijde, keihard tegen het ijs. De bril spatte uit elkaar en kwam in de inrijbaan terecht. Mijn rijder zag het allemaal gebeuren tijdens haar derde start procedure! In haar eerste rondje haastte ik mij om de brokstukken van zijn bril uit de baan de halen! Bij ronde twee zag ik de bewuste rijder terugkomen om zijn bril op te halen. Ik zei tegen de desbetreffende rijder, ‘ik ben niet je trainer maar dit is echt ongepast gedrag. Dit lijkt nergens op’. Daarna richtte ik mij weer op de rit waar mijn rijder nog in haar derde rondje zat. Ik moet zeggen dat de jonge rijder die de fout inging met gooien van zijn bril, later na de wedstrijd zijn excuses kwam aanbieden. De verandering die je zoekt zit altijd in jezelf en ik zei tegen hem ‘ik snap dat je baalde maar je weet als de eerste vals is dan mag je bij de tweede start geen enkel risico nemen én zeker bij weer vals in ieder geval nooit meer met een bril gaan gooien’. Hij beaamde het weliswaar schoorvoetend! De rit van mijn rijder werd het niet na drie keer starten, nog wel een idioot snelle opening van 26.9 voor een meisje. Daarna was haar adrenaline verdwenen en reed zij zonder tegenstander alleen in de wedstrijd een 1500m uit. De glans die het normaal zou zijn geweest was na drie starts voor haar verdwenen.

Het schaatsseizoen is begonnen, al een aantal weken wordt er op allerlei fronten weer hard geschaatst. Gelukkig kan iedereen weer racen en sporten op zijn niveau, geen beperkingen meer voor alle schaatsers en sporters in Nederland. Enkel het tonen van de Corona Check App en als je op Thialf rijdt elke week een Antigeen Test erbij en je kunt redelijk veilig trainen. Ik ben een voorstander om dat eigenlijk bij elke sportactiviteit in te voeren. Ik snap eerlijk gezegd niet Erik waarom iedereen daar zo moeilijk over doet. Een simpele vaccinatie en een wekelijkse test en de wereld om je heen wordt een stuk makkelijker en wellicht ook veiliger. Natuurlijk kan ik begrijpen dat mensen erover willen nadenken en willen weten wat de consequenties zijn van een prik. Dat doe jij en ik ook, maar wat ik echt niet begrijp Erik, als je wel besmet raakt als niet gevaccineerde, je veel meer medicatie binnen krijgt om überhaupt gered te kunnen worden! Dan is er geen tijd meer om er over na te denken of te ‘janken’ bij een praatprogramma op de Nationale TV! Dan zijn alle geweldige artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis aan het vechten voor JOUW leven en is er geen tijd meer voor protesteren. Maar er is ook geen tijd meer over voor mensen met borstkanker of een hartkwaal om geopereerd te worden, dat vergeet degene die zich niet wil laten vaccineren. Ik heb nog geen enkele keer een principiële reactie van een ongevaccineerde zieke gehoord of gezien op TV . Die thuis ziek is, in bed ligt met een Spandoek ‘geen medicatie, medicatie is gif’ en dan zegt ‘nee ik wil niet behandeld worden met medicatie die ik niet ken’, laat mij maar dood gaan! Dus de verandering van een veilige maatschappij zit in ons allemaal. Het is geen tweedeling in de maatschappij maar een scheiding der geesten eerder, de verandering zit in iedereen! Hoe moeilijk of eenvoudig kan het zijn…..de verandering die je zoekt zit altijd in jezelf!

Wat heeft jouw Cluppie afgelopen weekend weer laten zien hoe geweldig goed zij kunnen voetballen. Voor de wedstrijd tussen Ajax – Go Ahead Eagles had niemand verwacht dat in het hol van de leeuw de voetballers uit Deventer even ‘gewoon’ 0-0 zouden spelen tegen een club met een grote historie en Amsterdams lef. Kees van Wonderen blijft iedere keer weer verbazen met zijn spelers die historie schrijven in Amsterdam met Deventer lef. Prachtig te horen hoe jij vanuit het Persvak weer helemaal in vol enthousiasme de wedstrijd verslaat én volgens mij compleet in extase de uren daarna ook nog doorbrengt hahaha. Denk de fans ook want het was een muur van geluid waarin gevoetbald werd.

Over winst en verlies gesproken in het weekend van het Daikin NK Afstanden is het eerste boek ‘HOE IK GOUD VERLOOR EN MEZELF TERUGVOND’ van auteurs Jan Smeekens (ex topschaatser) & Jeroen Kleijne (freelancejournalist en auteur) uitgekomen.

Over extase gesproken, Jan Smeekens zal altijd naast zijn geweldige sportcarrière gerelateerd worden aan de Olympische Winterspelen 2014 waarin hij door een foute speling van een elektronisch tijdswaarnemingsbord zich even Olympisch Kampioen waande, verschrikkelijk als ik nog aan die beelden denk. De extase van Smeekens en de verwarring bij Michel Mulder twee giganten bij het sprint onderdeel 500m. De juichende ouders en de rest van de familie waren ook de extase ver voorbij, hun Jan Olympisch Kampioen 500m. En dan……. het verpletterende beeld: Smeekens niet, dat beeld vergeet ik ook nooit meer Erik. Mulder kreeg het felbegeerde goud omgehangen, Jan restte het zilver. Ik ken Jan vanaf zijn jeugd toen hij als klein manneke gehuld in spijkerbroek, stoere trui en muts samen met een vriendje naar hun eerste schaatstraining bij DYC in De Scheg Deventer kwam. Ik was in die tijd de clubtrainer bij DYC die hem en zijn vriendje de eerste trainingen gaf. Afgelopen week mocht ik van hem een mooi gesigneerd boek ontvangen met de woorden ‘dank voor het schaatsvirus

en al de lol, veel leesplezier’ en in die woorden tref je precies de Jan aan die ik al jaren ken. Sven Kamer verwoorde het precies recht uit zijn hart en ik kan en zou geen betere typering voor de man Jan Smeekens kennen. Sven Kamer schreef: ‘bescheiden bij winst, groots bij verlies! Het typeert en siert oud-collega top-schaatser Jan Smeekens. Achter deze woorden schuilt een strijd van een perfectionist met zichzelf. Een boek dat je meeneemt naar de lessen die je leert op de universiteit van de topsport’.

Het boek reist met mij mee naar ons trainingskamp Collalbo, de mooiste plek voor een ijsbaan die ik ken in Europa. Een fantastische buitenbaan op hoogte in een prachtige omgeving, daar te trainen geeft veel energie en plezier. Tussen de trainingen door bij het Stationnetje van Collalbo met een super lekkere kom warme chocolademelk buiten in de zon zitten. Je vindt mij daar in december zeker al lezend met zijn boek in mijn handen. Een betere plek kan ik mij niet wensen.

Het Daikin NK Afstanden in oktober in Thialf heeft ‘onze’ Marit van Beijnum al een ticket op de 500m bezorgd voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) eind december 2021. Daar zijn wij en ook De Scheg (haar thuisbaan) best trots op. Weet je Erik dat Van Beijnum ook een ‘beetje’ van Kelderman Bouw is en dat die ook heel trots op haar zijn Kelderman Bouw is een hele mooie persoonlijke sponsor die haar ondersteunt op weg naar de top. Zulke geweldige sponsoren zijn er gelukkig ook nog voor jonge talenten. Van Beijnum vloog in Thialf over het ijs naar twee mooie PR’s op de 500 meter (38.62 en 38.52) en reed zich op de tweede 500m die dag bij de eerste negen wat een knappe prestatie is. Van Beijnum is razend snel bij de opening (100m 10,6) een echte sprinter in de dop die staat te poppelen om de volgende stap te maken richting de 37’er . Sven Kemp doorbrak in hetzelfde Daikin NK Afstanden net niet de barrière naar de 35’er. Hij reed wel een mooi PR 36.02 met een opening van 10.02, de doorbraak naar de begeerde 35 sec zit er aan te komen, daar ben ik van overtuigd.

De stip op de horizon voor de topschaatsers is februari 2022 de Olympische Winter Spelen in Beijing. Niks is onmogelijk in de Sport en de verandering die je zoekt zit altijd in jezelf……..het schaatsseizoen is begonnen. De jacht op Olympisch goud is geopend!

Als je toch bezig bent!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

812FansLike
1,910VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer