Chirurg uit Deventer Ziekenhuis gebruikt robot bij preventieve borstamputatie

Leestijd: 2 minuten

Het is een baanbrekende, nieuwe operatie methode: het gebruik van een robot bij preventieve borstamputatie. Hans Torrenga is chirurg in het Deventer Ziekenhuis waar hij zich onder andere bezig houdt met deze vorm van opereren. Al een aantal jaren worden robots gebruikt om te ondersteunen bij operaties. Torrenga bedacht dat hij deze ook voor een borstamputatie kon gaan gebruiken. Dit zorgt voor een veel beter resultaat.

Op het moment dat er een borstamputatie uitgevoerd moet worden, is het voor de patiënt niet prettig te weten dat er littekens te zien blijven. Littekens ontstaan wanneer de klassieke manier van opereren zou worden gebruikt, de littekens zitten dan frontaal op de borst. Bij het gebruiken van een robot zit er uiteindelijk alleen een litteken onder de oksel.

Informatie ingewonnen in Italië
Om precies te weten hoe het werkt, heeft Torrenga contact opgenomen met een centrum in Italië: “Ik ben twee keer in Italië geweest waar ze deze operatie al veel vaker hebben gedaan. Daarna zijn we samen met twee operatieassistenten naar het centrum gegaan om opnieuw mee te kijken.” In de periode die volgde zijn ze druk bezig geweest om alle benodigde materialen in het Deventer Ziekenhuis te krijgen. Torrenga: “Een collega uit Italië is naar Deventer gekomen om samen met mij de operatie uit te voeren.”

Ervaringen tot nu toe
“Het is een geweldige nieuwe techniek waardoor patiënten voor het eerst kunnen profiteren van de voordelen van een ‘kijkoperatie'”, vertelt de chirurg. “Naast minder pijn, minder infecties, sneller herstel is het grote voordeel absoluut dat we de operatie kunnen uitvoeren vanuit de oksel, zodat we naast tepelsparend ook de littekens buiten de borst kunnen houden. Je wordt hierdoor als patiënt minder geconfronteerd met de gevolgen van deze ingrijpende operatie. Het is een nieuwe methode dus het kost vanzelfsprekend tijd om de operatie uit te voeren.”

De ingreep zelf
In het blad LINDA Magazine geeft Torrenga aan dat de operatie voor het eerst is toegepast op een jonge patiënte met het BRCA1-gen. De operatie duurde 7,5 uur, de instrumenten van de robot zijn er dan om het weefsel weg te laseren. Er worden protheses geplaatst nadat al het weefsel weg is gehaald.

BRCA1 is een gen van de mens. Het ligt op chromosoom 17. Mutaties in dit gen zijn geassocieerd met een ernstig verhoogd risico op borstkanker, eierstokkanker en prostaatkanker.

Methode alleen nog voor preventieve operatie
Het heeft eerst nog even tijd nodig voordat de robot vaker wordt ingezet, deze wordt nu nog gebruikt voor preventieve operaties. De chirurg verwacht in de loop van dit jaar dat de eerste studies zullen aantonen dat ook in geval van mammacarcinoom (borstkanker) de robot veilig kan worden ingezet.

Ziekenhuizen in de regio
Op de vraag hoe de chirurg dit kenbaar maakt richting andere ziekenhuizen vertelt Hans: “Als wij de operatie vaker hebben uitgevoerd verwachten we de resultaten te publiceren. Hiervoor zijn meer resultaten nodig. Verder is het in onze regio bekend dat we deze operatie methode aan het uitrollen zijn. Ziekenhuizen kunnen patiënten hiervoor naar ons verwijzen.”

Binnenkort staat er weer een ingreep gepland en er staan inmiddels enkele patiënten op de wachtlijst voor deze operatie.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer