Capellenborg Wijhe primeur Foodcamp voorgezet onderwijs

Leestijd: 2 minuten

Maandag 20 mei vond de eerste Foodcamp voor voortgezet onderwijs plaats op boerderij De Riet in Olst. De leerlingen van ‘basis/kader’ die op school ook koken uit de eigen moestuin, mochten tijdens de Foodcamp samen met Leon Ripperda hamburgers, mayonaise, salades en hangop maken in en om de LekkerBoer foodtrailer. Alle producten grotendeels van boerderij de Riet en tuinderij Overkempe, aangevuld met producten van Albert Hein Boomgaard Wijhe. Het verhaal achter de producten werd verteld door Tom en Ellis Lugtenberg. Tijdens opdrachten als ‘welke stukken vlees zitten waar in de koe’ en ‘hoe wordt boter gemaakt’ ontdekten de leerlingen op een interactieve manier het verhaal achter de producten van de boerderij. Beziggehouden werden ze zeker ook tijdens het bootcamp-onderdeel. Daan Damveld van Sportcentrum Leef! liet de leerlingen klimmen over een stormbaan van strobalen in het weiland met wedstrijdjes en estafettes. De krachten werden gemeten aan een hoog touw achter de trekker. Enkele leerlingen wisten de top te bereiken.

Zowel de leerlingen als de leraren waren enthousiast over de Foodcamp. ‘We zijn echt enthousiast, wat een leuke ochtend was het! Ook onze leerlingen reageerden enthousiast. Voor herhaling vatbaar”, aldus docent Alette Swart van het Carmel College.

Gezonde leefstijl

LekkerBoer en haar partners willen graag bijdragen aan een gezonde leefstijl door kinderen, jongeren en hun ouders letterlijk in beweging te brengen, en het verhaal achter ons eten te laten beleven op de plek waar het ‘gemaakt’ wordt. Organisator Judith de Rijk is samen met de partners tevreden over het verloop van deze eerste Foodcamp voor het voortgezet onderwijs. “Onze inzet was om de leerlingen zoveel mogelijk zelf te laten doen. Zelf ontdekken en doen is een manier die leuk is en langer bij blijft. We hopen dat deze kennis over de herkomst van hun eten, helpt om bewust gezonde keuzes te maken en een reëel beeld creëert wat er voor nodig is om ons voedsel te produceren. Het was echt een leuke enthousiaste groep om mee te werken. Complimenten ook aan hen.”

Jong Leren Eten

Vanuit Jong Leren Eten (JLE) wordt met belangstelling meegekeken. In een 3-jarig programma waarin rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerken, willen zij kinderen en jongeren meer structureel in aanraking laten komen met informatie en activiteiten over voedsel. Met als uiteindelijk doel dat kinderen en jongeren leren om gezonde én duurzame keuzes te maken. “Er is weinig aanbod voor voortgezet onderwijs op dit vlak” geeft Wietske Huismans van GGD IJsselland – en tevens makelaar JLE Overijssel – aan. “Het is mooi om te zien dat dit soort initiatieven ontstaan en hopelijk op grotere schaal ingezet gaan worden. Gelukkig is er vanuit JLE subsidie beschikbaar om de scholen hierin te ondersteunen. Vanaf 2 september kunnen

scholen deze subsidie weer aanvragen. Ook Gezonde School aanpak kan hierbij helpen. Voor meer informatie www.jonglereneten.nl en www.gezondeschool.nl. Voor meer informatie over de Foodcamps www.lekkerboer.nl/foodcamp.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer