Afval op straat blijft een hardnekkig probleem in Keizerslanden. Hoewel de gemeente en afvalbedrijf Circulus zich inzetten voor een schone wijk, kunnen de bewoners zelf ook een verschil maken. In Steenbrugge laat een kleine groep bewoners dat al jaren zien, maar hun impact kan groter als meer mensen meedoen. “Als we zouden stoppen, hoopt het afval zich echt op.”
Op zaterdagochtend om half tien verzamelen ze zich bij ‘de kerk’ aan de Johan roebersstraat in Steenbrugge. Een imposant huis met een kerktoren in het hart van Steenbrugge. Daar start de opruimactie, georganiseerd door buurtbewoners en ondersteund door Circulus. In een uur tijd rapen de deelnemers met grijpers en vuilniszakken het zwerfafval op dat zich door de wijk verspreidt. “We vullen soms wel vier grote kliko’s”, vertelt Gisella, die sinds het begin bij het initiatief betrokken is.
De aanleiding voor het buurtinitiatief was simpel: er lag te veel troep op straat. “Zeker toen hier nog nieuwe huizen werden gebouwd, zag je veel bouwafval”, zegt Gisella. Ook op de dagen dat de oranje kliko’s, met PMD, naast de kant van de weg gezet worden, zie je meer afval op straat. “Dat afval waait weg, en niet iedereen raapt het op.” Om daar iets aan te doen, besloten buurtbewoners samen de handen uit de mouwen te steken.
De effecten in de wijk zijn zeker zichtbaar. Op de opruimochtenden zelf, maar ook op de langere termijn. “Als we zouden stoppen, blijft het afval liggen en hoopt zich dat echt op”, benoemt Gisella. “Als we met de club langs zijn geweest, zie je dat wel.” Toch is er ook teleurstelling: ondanks de positiviteit van voorbijgangers, sluiten maar weinig nieuwe mensen zich aan. “Het zijn vaak dezelfde gezichten als in de begintijd”, vertelt Gisella. Als ze door de wijk loopt met haar afvalgrijper, hoopt ze dat haar aanwezigheid ervoor zorgt dat anderen gemotiveerd worden om hetzelfde toen. “Als mensen zeggen dat ik goed bezig ben, zou ik willen dat ze ook mee gaan doen. Maar dat gebeurt vaak niet.”
Dat is jammer, want het initiatief levert meer op dan een schone stoep. Er ontstaat verbinding in de wijk. Buren leren elkaar kennen en voelen zich verantwoordelijk voor hun omgeving. “Doe het voor je kind”, zegt Gisella. “Je wil niet dat je kind opgroeit tussen andermans troep.”
Afval is nog altijd een zichtbaar probleem in Keizerslanden. Er is veel afval te vinden rondom ondergrondse containers, maar ook los slingerende verpakkingen zie je veel in de wijk. Oplossingen liggen in beter beleid, maar óók in buurtinitiatieven zoals deze. De opruimochtenden vinden om de maand plaats, op de tweede zaterdag. De volgende editie is 12 juli. Verzamelen om 9.30 uur, bij ‘de kerk’ in Steenbrugge. Grijpers en koekjes zijn geregeld. Alleen de handen ontbreken nog.