Buurtbewoner ziet de bui al hangen  

Wim van Leeuwen uit Olst ging een tijdje geleden – huis aan huis – de bewoners van de Kornet van Limburg Stirumstraat langs om ze persoonlijk uit te nodigen voor een buurtbijeenkomst op dinsdag 6 september in het Holstohus.

Een automobilist rijdt in juli 2019 voorzichtig door de volledig ondergelopen Kornet van Limburg Stirumstraat in Olst.

De aanleiding is de extreme wateroverlast in juli 2019 die vooral in Olst overlast gaf. Het KNMI had voor die dag code geel afgegeven voor de provincie. 

Een man die al tien jaar in Olst woont, wist niet wat hij zag. “Dit heb ik nog nooit gezien, de straat leek wel een rivier.” Ook hij hield de voeten niet droog. Bij anderen liep het water de woningen binnen.

De dienst gemeentewerken staat boven een verdwenen putdeksel geparkeerd om ongelukken te voorkomen.

De brandweer in Olst had het die dag druk met meldingen van wateroverlast. Door de flinke regenval en hevige onweersbuien stonden straten blank, liepen kelders onder en braken takken af.

Greet Knol.

Bevelvoerder Greet Knol van de brandweer in Olst verwachtte die middag al dat er veel meldingen van wateroverlast zouden komen. “Er was al bij een huis bij het spoor een boom op het dak gevallen en er was een grote lekkage bij de Bökkers Mölle, allemaal door de hevige regenval. En de meldingen bleven maar komen”. 

De bewoners krijgen nu de kans om zich voor te bereiden voor extreme wateroverlast. De rioolbuizen komen vanuit heel Olst namelijk samen in de straat richting de rioolzuiveringsinstallatie aan de Rijksstraatweg. Als de waterdruk te veel wordt, komen de putdeksels omhoog en loopt de straat onder. De gemeente Olst-Wijhe stimuleert het afkoppelen en tijdelijk opslaan van regenwater, om zo de druk op het riool te ontlasten. 

Een putdeksel kan de overvloedige regenval niet meer aan.

Wim van Leeuwen heeft de eerste stap voor de buurtbijeenkomst gezet en vervolgens op verzoek van de gemeente Olst-Wijhe praat de stichting de Ulebelt de bewoners dinsdagavond bij onder het motto: Regenwater, goed gebruikt!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,023VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer