Burendag: Niet alleen BBQ-en midden op straat

De burendag is een initiatief van Het Oranjefonds en heeft ten doel om iets goed te doen voor elkaar en voor de buurt. Er is ook subsidie voor verstrekt, echter is het potje voor dit jaar ondertussen leeg. 23 september zijn er in Salland ruim 150 geregistreerde evenementen, wat doet jouw buurt?

Zo updaten de buren aan de Bendijksweg in Heino hun gezamenlijke buurtmoestuin en sluiten ze traditioneel af met een BBQ. Verderop in het dorp, aan de Dolderstraat, gaat men op zoek naar verbinding middels sport en spel. Aan de Maisakker gaat men samen nadenken over duurzaamheid. In Lierderholthuis grijpt men de subsidie en het moment aan op gezamenlijk het Dorpshuis en de naastgelegen speelbaan op te knappen.

Raalte
Aan de Brugstraat in Raalte gaat men op zoek naar verbinding tussen jong en oud, terwijl aan de Bevernel de pluktuin winterklaar wordt gemaakt en waarna aan de gezamenlijk te plaatsen buurttafel nog wel nagepraat zal worden. Aan de Meerkoet zal het appartementencomplex officieel geopend worden waarna de buurtbewoners met elkaar kennis kunnen maken. Aan de Burg. Zuidwijklaan zal het eerste lustrum van de ‘feestelijke markt’ zijn. Aan de Monumentstraat wordt de pluktuin feestelijk geopend, terwijl aan de Beethovenlaan een kleedjesmarkt is.

Heeten, Wesepe en Boskamp
Spelletjes dag aan de Houtskoolstraat in Heeten, terwijl ze om de hoek de BBQ aansteken en ook samen pannenkoeken bakken, terwijl in Wesepe de BBQ aan gaat op diverse plekken en aan de Raalterweg jong en oud samengebracht gaan worden door middel van spelletjes. Dat laatste gaan ze ook doen in Boskamp.

Middel en Wijhe
In Middel heeft men een heuse ‘Tour de Middel’ georganiseerd om per fiets de buurt en de buren te leren kennen. Aan de Geere in Wijhe kan je een kijkje nemen bij de boer, terwijl ze aan de Bereklauw het plantsoen gaan onderhouden. Aan de Nijlandstraat gaan ze Lasergamen bij de Tellegenschool, terwijl aan de Wijhezicht er een bingo georganiseerd is. Rondom het Slotpark zoekt met verbinding met elkaar. Tenslotte aan de Kneu gaat men de buurt vrijmaken van onkruid.

Diepenveen en Deventer
In Diepenveen is er een heus tafeltennistoernooi ‘De Acacia’ aan (natuurlijk) de Acaciastraat. Op de Bukhorst in Deventer kan men zich tegoed doen aan Turkse pizza en baklava. Om de hoek, op het Groenewold, gaan de bewoners van de Groenenflat bezig om hun eigen pand gezelliger te maken. Aan de Johan Roeberstraat wordt de buurttuin feestelijk geopend terwijl aan de Janus Baulingstraat oud-Hollandse spelletjes worden gespeeld.

Deventer Voorstad
Rondom de Lange Zandstraat gaat men de buurt horizontaal- en verticaal vergroenen, terwijl aan de Albert Cuypstraat men contact gaat leggen tussen InteraktContour en de buurt. Op het Noorderbergkwartier kan je helpen het onkruid te verwijderen, aan de andere zijde is er een spelltjesmiddag aan het Brinkpoortplein. Op Groot-Douwel vervolgd men de actie van vorig jaar door verder te gaan met de verduurzaming van hun wijk. Aande Abraham Teerlinkstraat maakt men een biunnentuin voor bijen en hommels.

Colmschate, Loo en Dijkerhoek
In de Kuip op Colmschate gaan de buren gezamenlijk soep eten en Scouting Loaah organiseert een kennismakingstocht. Voetballen en watersjoelen kan je op de Bakkerskamp. Aan de Zandvoortdijk in Loo naast Bathmen zal een braderie zijn vanaf 12:00 uur en in Dijkerhoek kan je meehelpen de Essensteeg op te fleuren, terwijl in Nieuw-Heeten kinderspelen en gezamenlijk lunchen jou helpt jouw buren beter te leren kennen.

Salland
Zo’n 150 geregistreerde buurtacties dus in Salland, in Nederland gezamenlijk bijna 8000 en je kan jouw actie nog steeds aanmelden via de speciale site waarop je ook evenementen in jouw buurt kan vinden. De buurtdag is op zaterdag 23 september.

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR - - Momenteel bekleedt de 55 jarige Erik de functie van hoofdredacteur en is dagelijks werkzaam op de hoofdredactie in Wijhe. - - Daarnaast is de geboren en getogen Deventenaar (onbezoldigd) actief als verslaggever bij alle Go Ahead Eagles wedstrijden. Dat verslag is wekelijks te horen in Salland Sport.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,063VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer