Bunkerdagen aangepast door lage waterstand IJssel

De Stichting IJssellinie houdt op zaterdag 24 en zondag 25 september de Bunkerdagen bij Olst, waarbij het programma iets is aangepast. Door de lage waterstand van de IJssel is het namelijk niet mogelijk met aanvalsboten van de genie over te steken naar de westzijde van de rivier om daar de luchtverdedigingsbunker te bezoeken. De Bunkerdagen worden dan ook gehouden bij de bunkers en gevechtsopstellingen bij Olst. Bezoekers kunnen van 9 tot 5 uur alle bunkers, gevechtsopstellingen en het inlaatwerk van de IJssellinie bekijken, waarbij ze uitleg krijgen van gidsen.

De IJssellinie was in de Koude Oorlog een verdedigingslinie tegen het Sovjetleger, waarbij het de bedoeling was over een lengte van 127 kilometer een 5 tot 10 kilometer brede strook land langs de IJssel 50 centimeter onder water te zetten. Met de bouw van de linie werd in 1951 begonnen en in 1964 werd besloten de IJssellinie op te heffen.

De kosten van de Bunkerdagen zijn 10 euro persoon, kinderen van 4 tot en met 12 jaar 5 euro, pinnen is gewenst. De openingstijden zijn van 9 tot 5 uur, de kassa gaat om 4 uur dicht. De route van 5,5 kilometer kan wandelend of met de eigen fiets worden afgelegd. Op verschillende plaatsen langs de route staan legervoertuigen zoals vrachtwagens en jeeps, en laten re-enactmentgroepen in historische uniformen de Koude Oorlog herleven. Op de Terp-bunkers staat een Bofors-luchtdoelkanon die indertijd werd gebruikt. Ook zijn er toiletwagens, EHBO-posten en foodtrucks. Parkeren kan bij de Haere. Voor meer informatie: www.ijssellinie.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,023VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer