Brett en de standvastige mannen

Standvastigheid bewonder ik. De man die ik vanaf de fiets op de frisse zondagochtend een welgemeend ‘jo!’ toewuifde was zelfs van een afstandje milieu-standvastig. Zijn zaag knetterde geen tweetakt-olie de lucht in maar haalde zijn kracht met een stevig, schurend geluid uit een verantwoorde accu. Zijn windmolen draaide hoog boven de struiken wattages bij elkaar. Het dak van zijn woning bestond uit vetplanten en rondom, in de natuurlijke tuin, pronkten rekken met zonnepanelen.

Op mijn eigen erf ontbreekt iedere standvastigheid ten aanzien van het milieu. Een dieseltractor en een 3.0 V6 Audi staan onder de carport, twee jaren tachtig motorfietsen die het liefst sloten benzine door de carburateurs spoelen bivakkeren in de kapschuur. Op het rek in het tuinhuisje staat een rijke collectie aan tuinapparaten: bladblazer, kettingzaag, bosmaaier, heggenschaar. Het draait allemaal op Aspen 2. In huis hangt een achterhaalde CV-ketel aardgas te verstoken, in de avond meestal ondersteund door een houtkachel. Hier en daar wachten gloeilampen nog steeds op vervanging.

Ik schat zo in dat het mensbeeld van de standvastige man nogal afwijkt van dat van mij. Hij gelooft in een toekomst waarin iedereen zijn steentje bij kan, nee móet, dragen aan een schone wereld. Waarin zijn eigen overtuiging uiteindelijk ieders overtuiging wordt. Er is nog hoop voor de mensen. Een betere wereld begint voor hem bij jezelf.

Hoe schril steek ik hierbij af. Ik heb de mensheid niet zo hoog zitten. Natuurlijk, hier en daar valt best wat bij te sturen door leiders met charisma en macht. En in de nabije toekomst zullen ongetwijfeld wat wetmatige maatregelen op democratische wijze in ons poldermodel worden ingepast. Maar uiteindelijk zal moeder aarde zich weten te bevrijden van de zware last van miljarden parasiterende mensen, die allemaal vinden dat ze recht hebben op een hapje uit haar uitgeputte lichaam.

Ondertussen dwarrelen bladeren op het fietspad. De wind trekt aan en in de verte zie ik de kerktoren uit de mist opdoemen. Schapen grazen of liggen te herkauwen. Een zwanenfamilie dobbert in het vreemde, kraakheldere water van een dode boerensloot. Een hardloper rent puffend en blazend, muzikaal ondersteund, door zijn eigen universum. Tussen de nieuwbouwwoningen schept een kraan grote happen uit een berg zwarte aarde. Twee wandelaars debatteren luid terwijl ze stevig doorlopen. Achter een boerderij snijdt een tractor rammelend en ratelend plakken voer uit een kuilbult.

Over tien minuten heeft oma de koffie klaar. Ver terugkijkend weet zij dat de toekomst altijd verrast en snel komt. We zijn een stofje in de lucht, een rimpel in de oceaan, een tikje op de oneindige klok van het heelal. En zij weet allang dat de standvastige man en ik, net als de rest van de wereld, maar wat aan prutsen. Het is niet anders.

www.brettsnap.nl
brettcolumn@hotmail.com

Het bericht Brett en de standvastige mannen verscheen eerst op Opinie in Salland.

Sportnieuws uit de regio Salland

 • Inhoud 395ste uitzending Salland Sport

  Morgen (zondag) is tussen 14:00-17:00 uur is de 395ste uitzending van Salland Sport (voorheen Airplay Sport) op Salland1 te horen. Daarin wordt er verslag gedaan van Rohda Raalte – FC Winterswijk (1E), ATC 65 – Wijhe ‘92 (2J) en de 2e helft van de damesvoetbalwedstrijd Loenermark VR1 – Overwetering VR1 (begint om 13.00 uur). Daarnaast zijn er tussen 4 en 5 uur nabeschouwingen met trainer Sander Poll van SC Overwetering, Ozan Ihtiyar van Mariënheem en Maikel Jansen of Lorkeers van SC Wesepe.

  De handbalnabeschouwingen tussen 16.00 en 17.00 uur zijn met Jeske Blom van Wijhe ’92 dames 1 en trainer Gert Wessels van H.H.Z.D. dames 1. Daarnaast hebben we wellicht ook nog een nabeschouwing met SC Overwetering dames 1.

  Verder houden we de wedstrijden bij van alle voetbalwedstrijden uit Salland en de Eredivisie, hoor je het laatste sportnieuws uit Salland en alle uitslagen en standen uit Salland.

  Heb je zelf nog sportnieuws uit Salland dat je onder de aandacht gebracht wil hebben? Dan kun je dat mailen naar sport@salland1.nl, een bericht sturen via Twitter (@Salland_Sport) of Facebook (facebook.com/SallandSport). Tijdens de uitzending kun je bellen of appen naar de studio via 0572-360188.

  Salland Sport is elke zondag te beluisteren tussen 14.00 en 17.00 uur op Salland1 via 105.1 en 105.7 FM, online via salland1.nl/luisteren, DAB+ en via de kabelradio op 104.1FM.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie