-0.4 C
Deventer
vrijdag, december 3, 2021

Boek over Diepenveense verzetsstrijders

Het eerste exemplaar van de nieuwe publicatie in de Historische reeks van de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving werd op 14 oktober j.l. overhandigd aan burgemeester König van de gemeente Deventer. Dit was een onderdeel van de openingsceremonie voor de tentoonstelling “Diepenveen tijdens de Tweede Wereldoorlog”.

De titel van het boek “Verzetsstrijders Gerrit Vertregt en Anna ter Gast” maakt al duidelijk dat het gaat over de verzetsactiviteiten van deze Diepenveense inwoners. Daarbij valt te denken aan het vervoeren van gestolen wapens en het verzamelen van inlichtingen voor de ondergrondse, het helpen van geallieerde vliegtuigbemanningen of joodse en andere onderduikers, verspreiden van het illegale blad Trouw en het smokkelen van apparatuur voor de Centrale Inlichtingendienst. Maar het stopt niet bij de bevrijding want Gerrit meldt zich als burgervrijwilliger voor het ruimen van achtergebleven Duitse munitie en landmijnen. Op onfortuinlijk wijze komt hij daarbij zelf om het leven. Voor Anna gaat de strijd nog verder omdat ze moet zien te regelen dat het joodse jongetje dat tijdens de oorlog bij hen was ondergedoken goed terecht komt.

Het boek geeft niet alleen inzicht in een stukje lokale geschiedenis maar laat ook de gevolgen van de keuzes zien die mensen maken die strijden voor gerechtigheid. Daarbij zijn risico’s genomen en grote offers gebracht, die ook het leven van hun kinderen hebben beïnvloed. Het is daardoor een boek dat je raakt.

De prijs van dit boek is slechts € 10 en is tot en met 24 oktober te verkrijgen bij de tentoonstelling “Diepenveen tijdens de Tweede Wereldoorlog” in het Kulturhus, Dorpsstraat 30 in Diepenveen. Ook is het boek te bestellen via de webshop van de Historische Vereniging op www.historischeverenigingdiepenveen.nl.

Redactie
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

812FansLike
1,910VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer