Bijzondere archeologische ontdekkingen tijdens herinrichting kerkplein Olst

Leestijd: < 1 minuut

In het kader van wateroverlastpreventie op het Kerkplein in Olst is afgelopen week een omvangrijk infiltratiesysteem aangelegd. Tijdens de graafwerkzaamheden voor dit project stuitte aannemer Van Lenthe op opmerkelijke archeologische vondsten, waaronder circa 80 sporen die ons een glimp gunnen van het verleden.

Onverwachte Archeologische Ontdekkingen
De meest opmerkelijke vondst zijn donkere cirkelvormige verkleuringen, die de locaties markeren waar houten palen stonden van een middeleeuwse boerderij. Met behulp van dronebeelden kon zelfs een nauwkeurige plattegrond van het huis worden gereconstrueerd.

Belangrijke Artefacten
Daarnaast werd een bakstenen muur blootgelegd, eerder geïdentificeerd tijdens archeologisch onderzoek. Op verzoek van Econsultancy, de archeologen achter dit project, is een deel van de muur vrij gelegd. Bovendien zijn aardewerkfragmenten aangetroffen, variërend van de volle middeleeuwen tot mogelijk handgevormd aardewerk uit de IJzertijd/Inheems Romeinse periode.

Onverstoorde Voortgang
De twee ontdekte muurwerken blijven in de ondergrond behouden, aangezien de graafwerkzaamheden voor het infiltratiesysteem zich meer noordelijk van deze vondsten bevinden. Hierdoor wordt de voortgang van de herinrichting niet verstoord.

Wethouder Marcel Blind deelde zijn enthousiasme over de ontdekking en benadrukte: “De recente vondst tijdens de herinrichting van het Kerkplein is een prachtige ontdekking voor Olst-Wijhe. Het is inspirerend om te zien hoe deze archeologische sporen ons een inkijkje geven in ons verleden.”

Salland1 heeft onlangs in Wijhe een reportage gemaakt over dit onderwerp.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App Salland1