bijeenkomst ‘Ouderen in Veilige Handen’

Leestijd: 2 minuten


Op donderdag 20 maart organiseren de gezamenlijke ouderenbonden in Heino de bijeenkomst ?Ouderen in Veilige Handen?. Een bijeenkomst voor ouderen en door ouderen om het taboe op ouderenmishandeling te doorbreken. Twee getrainde vrijwilligers ? Else Nobel van ouderenbond PCOB en Ria Heshusius van ouderbond KBO – vertellen over de signalen en vormen van ouderenmishandeling en hoe je er mee om kan gaan. Daarnaast is er veel ruimte voor persoonlijke verhalen van deelnemers en het delen van ervaringen. De bijeenkomst start om 14.30 uur en vindt plaats in ?t Kerkhuus in Heino.

Ouderenmishandeling stopt pas als je er over praat

Naar schatting zijn jaarlijks 200.000 ouderen van 65 jaar en ouder slachtoffer van ouderenmishandeling. Daarbij gaat het om lichamelijke mishandeling, maar ook om verwaarlozing, financiële uitbuiting en psychische mishandeling. Slachtoffers zijn vaak te bang om iets te zeggen en aan te geven dat ze mishandeld worden. Of ze schamen zich ervoor. Om het taboe te doorbreken is de overheid samen met de vier ouderenbonden NOOM, ANBO, Unie KBO en PCOB de campagne ?Ouderen in Veilige Handen? gestart. Getrainde voorlichters (vrijwilligers) van de Ouderenbonden trekken door het hele land om ouderenmishandeling bespreekbaar te maken. In totaal organiseren zij 350 bijeenkomsten en bereiken zo’n 900.000 ouderen.

De eerste stap naar een oplossing, is erover te praten. Daarom organiseren de gezamenlijke ouderenbonden KBO en PCOB deze bijeenkomst in Heino. Om ervoor te zorgen dat iedereen ouderenmishandeling leert herkennen, erover durft te gaan spreken en weet waar zij terecht kunnen voor hulp en advies. Want wat moet je zeggen en tegen wie? En is het wel ouderenmishandeling, wanneer je kleinzoon stiekem geld uit je portemonnee pakt wanneer hij langs komt?

Bellen met het Steunpunt Huiselijk Geweld

Ben je slachtoffer van ouderenmishandeling en durf je er niet over te praten met een bekende? Of heb je als betrokkene raad of advies nodig? Bel dan met het Steunpunt Huiselijk Geweld op telefoonnummer 0900 ? 1 26 26 26 (vijf cent per minuut) of kijk op http://www.vooreenveiligthuis.nl/. Bij het Steunpunt krijg je iemand aan de lijn die begrijpt waar je het over hebt, naar je luistert, advies geeft en vragen beantwoordt. Je wordt er verder geholpen en in contact gebracht met hulpverleners in je eigen regio.

 

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

2,014FansLike
2,285VolgersVolg
2,074VolgersVolg
4,008AbonneesAbonneer