Bibliotheek in dorpshuizen geen oase meer van rust

De rust van het lezen van een boek, kunnen studeren waar het elders te druk of lawaaierig is, lijkt niet meer van deze tijd. In de bibliotheek in Raalte komt bij de start van het nieuwe schooljaar een groepje jongeren binnen die hier vertier willen zoeken. De dame die rustig probeert een krant te lezen laat weten dat het erg lang geleden is dat ze hier rustig kon zitten. De twee jongens die binnenkomen, vertonen braniegedrag en hangen wat in de stoelen, met de mobiel in de hand. Ze zijn net uit school en moeten even wat energie kwijt, zo lijkt het. De hoek, waarin gezocht kan worden naar boeken en materiaal voor werkstukken, ziet eruit als een gamehoek, en er wordt onder luid gelach door een stuk of zes jongeren van rond de dertien jaar, Roblox gespeeld. De medewerker wordt aangesproken op dit feit maar laat het even zo, want: “Ze hebben even een dingetje”.

Foto: Sonja Veneman, digitaal café in bibliotheek Raalte

Sabine Tielenius Kruythoff, directie Bibliotheek Raalte:
“We zijn een ontmoetingshuis, ook jeugd is hier welkom. De stilte van de bieb van vroeger is niet meer. Het heeft een maatschappelijke functie gekregen waarin mensen van alle leeftijden elkaar ontmoeten. Iedereen moet zich hier prettig kunnen voelen. Als er ongeregeldheden zijn, hebben we goed contact met de wijkagent en met jongerencentrum TraXX.”

Het kliergedrag stopt niet en de medewerker loopt er nu toch naartoe met de vraag of de jongens en meisjes nu naar buiten willen gaan. Ze lijken niet onder de indruk en blijven doorgaan met kletsen en meegebracht eten op te smikkelen. Het lijkt de nieuwe hangplek te zijn geworden. Na wat aandringen gaan ze dan toch. De dame die rustig wat wilde lezen die liever niet met naam wil reageren, zegt het wel jammer te vinden dat de sfeer hier veranderd is. “Het is niet meer zoals eerst, toen had je hier nog een gezellige koffiehoek met de mensen van Zozijn.” Daar werd je altijd vrolijk door begroet ”
De baldadigheid van de jeugd, daar kan ze wel tegen. “We zijn tenslotte allemaal jong geweest, voegt ze er lachend aan toe” Maar ze zijn wel veel brutaler nu hoor, dat wel! “.
En ze gaat door het het lezen van de krant.

Is er dan nog verbinding als mensen elkaar in de weg zitten en de rust wordt verstoord?

Sabine Tielenius Kruythoff, directie Bibliotheek Raalte:
“We zijn een ontmoetingshuis, ook jeugd is hier welkom. De stilte van de bieb van vroeger is niet meer. Het heeft een maatschappelijke functie gekregen waarin mensen van alle leeftijden elkaar ontmoeten. Iedereen moet zich hier prettig kunnen voelen. Als er ongeregeldheden zijn, hebben we goed contact met de wijkagent en met jongerencentrum TraXX.”

In dit geval ging het om een incident. Sabine voegt eraan toe: “We hebben de chocolademelkautomaat wel uit het zicht van de jongeren gehaald want het nodigde de jeugd wel erg uit tot groepsvorming in de gamehoek, waardoor het inderdaad even te onrustig werd. Maar willen wel graag dat ze blijven komen en gamen is wel van deze tijd dus dat is ok, zolang het gereguleerd gebeurt en met inachtneming van fatsoensregels.”

“We organiseren ook activiteiten die aansluiten op de doelgroep,” legt Sabine uit. “Dit worden er steeds meer. Programmeren, een robot besturen, gamen, een digitaal verhaal maken, kennismaken met kunstmatige intelligentie, en nog veel meer. Twee keer per maand organiseert Bibliotheek Raalte een Bieb, Bits & Bots-activiteit. Om en om voor kinderen van 4-7 jaar en voor jongeren tot 14 jaar.”

Verbouwing voor meer ruimte en verbinding

“We willen graag een grote huiskamer zijn, waar mensen elkaar treffen en met elkaar in gesprek kunnen. Van ondernemer tot anderstaligeen, van jeugd tot ouderen. Wij hopen een verbouwing te realiseren waarin we meer mogelijkheden kunnen creëren.

Salland Wonen heeft de huur van de eerste verdieping opgezegd, waardoor wij de backoffice elders moeten onderbrengen. Dit zal beneden zijn, op de plaats waar de Parabool heeft gezeten. De medewerkers van de Parabool zijn naar de Joetse verhuisd, waar meer mogelijkheid en ruimte is voor dagbesteding.

nFoto: Sonja Veneman

Gezond, warm en voor iedereen toegankelijk

“Wij hebben in ons nieuwe plan ruimte voor vereningen, vergaderruimtes maar ook plek om te kunnen studeren of even wat meer privacy te hebben om wat te lezen. Zo zit je elkaar niet in de weg maar mag je er allemaal zijn, dus inclusief, dát is ons doel. Momenteel werken we hard om dit financieel sluitend te krijgen. Wij hopen de steun te krijgen van de Gemeente Raalte om dit mooie plan te realiseren. Elkaar weer ontmoeten en vinden, dat is wat we willen en toegankkelijk zijn voor iedereen op een mooie, centrale plek in Raalte.

In gesprek met elkaar

In ‘t Holstohus in Olst, waar naast een bibliotheek ook meerdere verenigingen zijn gevestigd, hebben ook ervaring met jeugd die soms wat kabaal maken, maar gaan het gesprek aan en dan ontstaat er meer begrip.

“Iedereen is hier welkom, maar moeten wel rekening houden met elkaar. Op een van de spreuken staat gekscherend dat kinderen die springen en dansen hier, die verkopen we aan het circus!” Het is heel natuurlijk begrijpelijk dat jongeren zich willen vermaken, hiervoor worden ook extra activiteiten georganiseerd, ” vertelt Carla Leurink, officemanager van ut Huus. Begin oktober kunnen achtste groepers en klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs meedoen aan tal van creatieve activiteiten onder de naam “Energize your life”, georganiseerd door YMCA, in samenwerking met WIJZ welzijn.

Er worden zes workshops aangeboden waarvan de jongeren er twee kunnen kiezen. De organisatoren zijn momenteel druk bezig met de invulling. Er komen onder meer creatieve, sportieve, culturele, educatieve, muzikale en culinaire workshops, voor iedereen wel iets tofs!

Kiezen

Energize Your Life part II wordt gehouden in het Holstohus aan de Jan Schamhartstraat 5 in Olst. De avond duurt van 18.30 tot 21.30 uur en is voor tieners van groep 7 en 8 van elke basisschool en leerlingen uit de eerste en tweede klas van de middelbare scholen. Je hoeft bij aanmelding nog niet meteen te kiezen; dat kan op de avond zelf na de algemene opening en uitleg over de inhoud van de workshops.

Aanmelden

Aanmelden kan tot 1 oktober door te mailen naar jongerenwerkolstwijhe@wijz.nu of stuur een appje naar: 06-580 81 332. Volg voor meer informatie over de workshops jongerenwerkolstwijhe op Instagram, Facebook en TikTok.

N.B YMCA is op 6 oktober as in onze live uitzending van Salland Magazine te gast.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer