De bevrijder van de Boskamp en Olst is vandaag 100 jaar oud geworden

Nick Janicki, een van de nog laatst levende bevrijders van Deventer, maar – en dat wordt nog wel eens vergeten – ook van de Boskamp en Olst – is vandaag jarig en maar liefst 100 jaar oud geworden. Hij viert zijn verjaardag in Nanaimo in Canada. De gemeente Deventer wilde deze bijzondere gebeurtenis niet zomaar voorbij te laten gaan en riep inwoners afgelopen maand op om een felicitatie achter te laten op een speciale website. Of kaarten te sturen. En daar werd massaal gehoor aan gegeven. 

De Eikelhofweg in Olst, ongeveer op deze plaats stond de fotograaf die in 1945 de bovenstaande foto van de oprukkende militairen van het Canadian Scottish Regiment heeft gemaakt.

Boskamp 

Het is 12 april 1945. Het Canadian Scottish Regiment, B Compagnie, waar de toen 21-jarige Janicki onderdeel van uitmaakte, is na de felle strijd om Deventer op 12 april in Wesepe even in reserve gehouden. Maar daar krijgen de soldaten een nieuwe opdracht: op naar de Boskamp! En dan via de Eikelhofweg richting Olst. 

Strategisch belangrijk 

Het dorp aan de IJssel was met zijn veerpont stategisch belangrijk voor de Duitsers. Zo belangrijk, dat tussen de rivier en de spoorlijn een uitgebreide verdedigingslinie met loopgraven en mitrailleursnesten was aangelegd. Die was op het westen gericht maar de geallieerden kwamen van de andere kant. 

Duitse militairen

Vlammenwerper 

Op 13 april trokken Nick met zijn wapenbroeders ten strijde. Dat ging helaas niet zonder slag of stoot. Er vielen aan weerszijde doden en gewonden. Er moesten zelfs een vlammenwerper aan te pas komen om alle Duitsers uit het dorp te verjagen. Maar toen kon in Olst eindelijk de vlag uit. 

Dus, ook namens alle inwoners van de Boskamp en Olst en Salland1: Happy Birthday, Nick!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,063VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer