Bestrijding van eikenprocerssierups, leg mij dat maar eens uit

Leestijd: 2 minuten

Reacties onder berichten zijn vaak heel waardevol, omdat daar, hope ze ook geformuleerd zijn, de betrokkenheid van mensen uit spreekt. Maar als reactie blijven ze soms wat onderbelicht, dan hebben we de behoefte ze iets meer aandacht te geven. Ook om anderen aan te sporen mee te denken.

Dat geldt ook allemaal voor deze reactie onder een artikel over de bestrijding van de eikenprocessierups.

De wijze waarop nu met bestrijding van de eikenprocessierups wordt omgegaan is zeer kwalijk en amateuristisch. Hoezo? Eigen ervaring: Veel koolmeesjes dit jaar – nestjes gebouwd dichtbij huis in de achtertuin en de bomen worden bespoten met ???? en weg zijn alle koolmeesjes, geen jongen dit jaar.

Mensen, waar zijn jullie mee bezig ? Oproep was toch nestkastjes plaatsen?? Voor de koolmezen?

Leg mij eens uit, ik snap het niet meer!!! Moet je vast heel lang voor naar school……

Zwolle
Op de site van de gemeente Zwolle leggen ze uit hoe ze het anders doen:

We zetten in op het versterken van de ecologie en biodiversiteit in de stad. Dit doen we door het aanleggen van bloemenweiden en omvormen van gazon tot akkersonkruiden. We maaien de middenberm in de ring rondom de eikenbomen niet en hier planten we extra bloembollen. Deze aanpak zorgt voor meer insecten, gaasvlieg en sluipwespen die nodig zijn om de rupsen op natuurlijke wijze te bestrijden. Eén sluipwesp, bijvoorbeeld, bestrijdt in z’n eentje algauw 1000 rupsen. Door de leefomgeving van deze insecten te verbeteren, kan de processierups al vroeg in het voorjaar worden bestreden op natuurlijke wijze. Een plaag in de natuur ontstaat namelijk wanneer het ecologisch evenwicht verstoord is.

In de beginfase -van begin april tot begin mei- gaan we op geselecteerde plekken op beperkte schaal preventief te werk met een spuitmethode op basis van een biologische middel. Dit doen we  alleen op plekken waar de overlast van de rups hoog is, de nevenschade aan natuurwaarde klein is en er weinig natuurlijke vijanden van de rups zijn. Op andere plekken gaan we de biodiversiteit juist verhogen, zodat de bestrijding met natuurlijke vijanden nog beter van de grond komt.

Het bericht Bestrijding van eikenprocerssierups, leg mij dat maar eens uit verscheen eerst op Opinie in Salland.

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer