Bert Terlouw: Het sinterklaasfeest heeft echt totaal niets met racisme te maken

Bij de landelijke intocht en bij het Sinterklaasjournaal wordt zwartepiet vervangen door de roetveegpiet. De Sallandse organisatoren houden het bij zwartepiet. In Deventer stelt de gemeente dat er geen subsidie meer is voor zwartepiet, wel voor de roetveegpiet. OpinieinSalland vroeg alle fractievoorzitters van Raalte en Olst-Wijhe naar hun standpunt. Vooral ook vanuit de gedachte wie hierover kan beslissen. De organisatoren? De samenleving, dus haar volksvertegenwoordigers?

“Ik ben een groot voorstander van een situatie die zich vanzelf vanuit maatschappelijk debat gaat ontwikkelen. Dat heeft gewoon tijd nodig. Wat mij betreft hebben we naast de pikzwarte Pieten met roetveegpieten en gekleurde pieten inmiddels mooie aanvullende alternatieven voor een Sinterklaasfeest voor iedereen.”

Door Bert Terlouw

“Toen ik klein was, een halve eeuw geleden,  waren er ook wel heel lichte zwarte pieten (vergelijkbaar met roetvegen), donkere zwarte pieten en pikzwarte zwarte pieten. Het maakte mij toen niets uit, want het was als klein kind gewoon lekker spannend.

Germaanse mythologie
De huidige Sinterklaastraditie is van oorsprong afkomstig vanuit de Germaanse mythologie en is daar een restant van. Daar is niets mis mee. We moeten onze eigen duizenden jarenlange culturele overblijfselen niet gaan ontkennen. Het sinterklaasfeest heeft ook echt totaal niets met racisme te maken. Toen niet en nu niet. Een ander voorbeeld zijn de Paasvuren met Pasen en het gebruik van dennen (sparren)bomen met Kerst. In vroegere tijden werden tijdens Germaanse midwinterfeesten mensen geofferd door ze op te hangen in heilige bomen, nu hangen we er kerstballen in.

Verandering
Oeroude Noord Europese tradities zijn wat mij betreft heel mooi maar ook altijd aan verandering onderhevig. Ik ben 55 en toen ik klein was werd er nog zwaar gedreigd dat je als kind bij slecht gedrag dat jaar gewoon in een juten zak afgevoerd kon worden naar Spanje. Daar moet je nu tegenwoordig eens mee aankomen!!! Of je kreeg, of er werd gedreigd met, de roe. Tegenwoordig zou in zo’n geval Veilig Thuis worden ingeschakeld omwille van tere kinderzieltjes.

Ik ben er niet slechter van geworden en kan enorm genieten van grote groepen kleine kinderen die vol in geloof vol spanning het sinterklaasfeest vieren. Het komt wel goed. Dus…. Ik associeer zelf zwarte pieten absoluut niet met racisme, maar kan me voorstellen dat groepen mensen, zeker wanneer germaanse oorsprong van de traditie niet wordt gekend of herkend, zich misschien in een hoek gezet voelen doordat zij die associatie met racisme wel hebben en dit puur op zichzelf betrekken.

Harde acties
Ik kan de harde acties tijdens het feest (van zowel de voor- als de tegenstanders) beslist niet waarderen. Het irriteert me mateloos. Het zal de kinderen in de Sint en Piet geloofsleeftijd, welke kleur en afkomst die kinderen ook hebben, totaal niet uitmaken hoe de Pieten eruit zien zolang ze maar snoep en kado’s krijgen. Het zijn uitsluitend de volwassenen die hier problemen van maken, zowel voor als tegenstanders.

Geen politieke bemoeienis
Ik ben als politicus beslist geen voorstander van directe politieke bemoeienis en sturing met een kinderfeest. Dat feest is echt aan de samenleving en organisatoren zelf. Ik denk dat er vanzelf een keer maatschappelijk acceptabele veranderingen komen wanneer daar vraag naar is en de tijd rijp is, maar val de kinderen daar nu niet mee lastig.”

Bert Terlouw is fractievoorzitter van D66 Raalte

Het bericht Bert Terlouw: Het sinterklaasfeest heeft echt totaal niets met racisme te maken verscheen eerst op Opinie in Salland.

2 Comments

Geef een reactie