Basis gelegd voor ondersteuning mensen met beperking

Leestijd: 2 minuten


In het komende jaar verandert er veel in zorg en welzijn. Eén ding is zeker: ook in 2015 is de cliëntondersteuning voor mensen met een beperking gegarandeerd. Dit blijkt onder andere uit afspraken tussen gemeenten en MEE IJsseloevers over de invulling van onafhankelijke cliëntondersteuning in 2015. Hiermee is de basis gelegd om meedoen naar vermogen mogelijk te maken voor iedereen die dat wenst binnen de eigen gemeente. Eigen regie, en het versterken van de eigen mogelijkheden en het sociale netwerk om iemand heen, zijn hierbij uitgangspunten.

In alle 21 gemeenten van het werkgebied IJsseloevers is er een samenwerking tot stand gekomen tussen gemeenten, MEE en sociale partners. ?Een mooi resultaat?, aldus Simone van Ruth, bestuurder MEE IJsseloevers. Mensen met een (licht) verstandelijke beperking, chronische ziekte, niet-aangeboren hersenletsel of bijvoorbeeld autisme kunnen vanaf 1 januari in de eigen gemeente terecht voor ondersteuning. De consulenten van MEE, die gespecialiseerd zijn in het versterken van de eigen kracht van mensen en hun omgeving, werken dan intensief samen met medewerkers van de gemeente en sociale partners binnen de structuur en ingangen die de gemeente hiervoor heeft gekozen. Van Ruth: ?Bijvoorbeeld in sociale wijkteams. Mensen kunnen terecht met al hun vragen, op alle leefgebieden. Het mooie van de samenwerking is dat er direct geschakeld kan worden en de juiste kennis binnen handbereik is. Het streven is dat één medewerker per gezin is, die zorgt dat de ondersteuning wordt ingezet.?

Overgangsjaar

Het jaar 2015 is een overgangsjaar. Niet alleen voor gemeenten, maar ook voor sociale partners. Van Ruth: ?Het is mooi dat de eerste afspraken voor samenwerking in 2015 er liggen. Maar hiermee zijn we er nog niet. In het komende jaar moet blijken of de doelen die we beogen ook gehaald worden. Van mensen wordt verwacht dat ze meer op eigen kracht doen, al dan niet met hulp van hun omgeving. MEE onderschrijft dit ten volle. Het kan zo zijn dat mensen daar tijdelijk ondersteuning bij nodig hebben. Niet iedereen beschikt immers over een netwerk, en het opbouwen daarvan is ook niet zo maar gebeurd. MEE zet dan ook maximaal in om via sociale netwerkversterking de beoogde veranderingen inderdaad mogelijk te maken. We blijven dan ook in gesprek met gemeenten en sociale partners om meedoen optimaal mogelijk te maken.?

 

MEE IJsseloevers

MEE IJsseloevers ondersteunt mensen met een kwetsbaarheid of beperking en hun omgeving bij vragen over zorg, wonen, werk, opvoeding, onderwijs en vrije tijd. Iedereen mag gebruik maken van de cliëntondersteuning, er is geen indicatie nodig. Naast haar rol als cliëntondersteuner fungeert MEE IJsseloevers tevens als kenniscentrum voor gemeenten en sociale partners om de jarenlange kennis en expertise op het gebied van leven met een beperking, het versterken van eigen kracht en netwerken te delen en in te zetten in innovatieve projecten en samenwerkingen. Zo traint zij eveneens werkgevers en instanties op het gebied van onderwijs, zorg & welzijn, vervoer en justitie in het herkennen van en omgaan met mensen met een beperking.

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App Salland1