Anne Marie Hoogendijk: sociale druk was het moeilijkst na het stoppen met roken

Leestijd: 2 minuten

Samen roken en drinken is gezellig. Ik ben er mee opgegroeid. Gezelligheid, dat is sociale cohesie. Of toch eigenlijk sociale druk, groepsdruk… Want wat gebeurt er als er eentje van de groep stopt met roken of alcohol drinken? Dan verandert de norm.

Door Anne Marie Hoogendijk

Mijn bruggetje naar Dry Januari en de reeks daarover op Opinie In Salland is niet de alcohol. Ik ben helemaal geen drinker. Ik heb het ook niet nodig om gezellig te doen. Sterker nog mensen om mij heen betwijfelden vaak genoeg of ik wel echt water of frisdrank dronk. ‘Zat er niet stiekem jenever in mijn glas?’

Mijn bruggetje naar Dry Januari is stoppen met roken. Na een hartinfarct ben ik én gestopt met roken en ik leef op een vochtrantsoen. Al ruim tien jaar. Maar de verslaving blijft voor mij bestaan. Ik moet, de ene dag meer dan de andere, de verleiding weerstaan.

Zonder directe confrontatie is dat makkelijker dan in een groep met rokers. Dus de rookverboden op steeds meer plaatsen maakt het leven een stuk makkelijker als gestopt roker.

Ik denk dat dat ook geldt voor alcohol drinken. Alleen is die verleiding nog steeds overal aanwezig. Je wordt er dus elke keer aan herinnerd. En tegelijk speelt die sociale druk. Dan vinden ze je ongezellig en zeggen dat je moeilijk doet. Want mensen houden niet van verschillen, van anders. Iedereen wil graag samen, hetzelfde, gezellig en veilig. In groepen versterkt dit nog eens. Als jij de uitzondering bent, word jij gezien als de boosdoener die dit ideale beeld verstoort. Ik voel dat zelf ook.

Een mens is nu eenmaal een ‘groepsdier’. Als je afwijkt zien ze jou als een gevaar voor de groep. Je loopt het risico dat je eruit gegooid wordt, tenzij je een andere waardevolle inbreng hebt, zoals humor. Je kunt jezelf ook buiten de groep plaatsen, omdat je de anderen niet tot last wilt zijn of vanwege angst eruit gegooid te worden.

Het kan natuurlijk ook zijn dat jouw ‘anders zijn’ gewoon wordt geaccepteerd, dat er genoeg gemene delers overblijven. Dan ontstaat er een nieuw groepsgevoel, wordt het gewoon weer samen, gezellig en veilig.

Dus wie bepaalt jouw drink- en rookgedrag? Jij of jouw sociale omgeving? Is er een middenweg? Voor stoppen met roken ben ik hard geweest. Choose your battles. Ik ben uit de rokersgroep gestapt.

Mocht ik toch in de buurt moeten zijn van een roker dan heb ik, om die verleiding aan te kunnen, iets te eten bij mij. Of ik klets zoveel dat ik geen tijd heb om wat anders te doen 😛

Het bericht Anne Marie Hoogendijk: sociale druk was het moeilijkst na het stoppen met roken verscheen eerst op Opinie in Salland.

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer