Ambachtelijk hippe kleiproducten in expositie Den Nul

Leestijd: 2 minuten


Kleverige modder bewerken tot ambachtelijke creaties:deelnemers aan de cursus Ambachtelijk Hip slaagden er in om in vijf cursusdagen ware kunstwerken te maken van zelf gedolven IJsselklei. Deze creaties zijn vanaf zaterdag 7 februari  te bewonderen in een expositie in het Infocentrum IJssel Den Nul. De opening is om 14.00 uur. Laarzen komen te pas!

?Het bijzondere aan deze cursus is dat de cursisten gewerkt hebben met pure IJsseklei?, vertelt kunstenares Henny Schaapman. Deze klei hebben we tijdens de eerste bijeenkomst eigenhandig gedolven.? De Wijhese kunstenares was dadelijk enthousiast toen de IJsselacademie haar benaderde met de vraag of ze een ambachtelijke cursus over kleibewerking wilde geven: ?Ik vond het een bijzonder idee om te werken met de pure IJsselklei. Dat gebeurt namelijk nooit.? Schaapman deed eerst de nodige experimenten om na  te gaan of het echt mogelijk was om op deze manier kunstzinnige creaties te maken.  Ze zocht uit welke natuurlijke toevoegingen gebruikt kunnen worden om de klei  bewerkbaar te maken en hoe heet de klei in de oven gebakken moet worden.

De cursus kleibewerking borduurt voort op de ambachtelijke en later industriële tichelproductie langs de IJssel. Tot diep in de twintigste eeuw bepaalden de steenfabrieken het leven van een groot deel van de bewoners van Olst en omstreken. Een excursie naar de steenfabriek van Fortmond maakte dan ook deel uit van de cursus. Jan Hilferink verzorgde een presentatie over de impact die de steenfabriek had op het leven van de Olster bewoners. Met praktijkdeskundige Jan Logtenberg maakten de cursisten handmatig een tichel. Op basis van deze inspiratiebronnen maakten de cursisten vervolgens tijdens vijf zaterdagen eigentijdse creaties van de IJsselklei.

De deelnemers aan de cursus kleibewerking zijn bijzonder enthousiast. ?Tijdens de eerste cursusdag in het najaar staken we met ons allen de IJssel over om zelf de klei op te graven?, vertelt een cursiste. Dat gebeurde overigens met toestemming van Staatsbosbeheer. ?We liepen met hoge laarzen aan de IJssel in om geschikte klei te zoeken. Op de oever speurden we naar afgezette klei. Er lagen ook allemaal misbaksels van de oude steenfabriek. Historie en heden kwamen zo prachtig bij elkaar.? Na het verwijderen van zand en plantenresten en het toevoegen van  natuurlijke stoffen, maakten de cursisten via de methode van het walken het geheel tot een bruikbare kleimassa. ?Erg leuk, maar wel zwaar werk?, aldus de cursiste.

De resultaten van de cursus zijn vanaf zaterdag 7 februari te bewonderen in het Infocentrum IJssel Den Nul. In één van de creaties is de ruïne van de steenfabriek verwerkt. Een prachtige verbeelding waarin de symboliek van IJsselklei en de steenfabriek mooi tot uitdrukking komen. Daarnaast hebben de cursisten visjes gemaakt. Deze worden bij wijze van opening van de expositie om 14.00 uur door de cursisten ?terug gegeven? aan het IJsselwater.

Naast kleibewerking heeft de IJsselacademie onder de titel Ambachtelijke Hip nog zeven ambachtelijke cursussen in Salland opgezet: mandenmaken, stoelenmatten, wolvilten, ijzersmeden, kralenbreien, stofklossen en leerbewerken. De cursussen worden mede mogelijk gemaakt door het fonds voor Cultuurparticipatie, de provincie Overijssel, de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe en de stichting IJsselID. Voor meer informatie: cursusleider ellekesteenbergen@live.nl of www.ijsselacademie.nl.

 

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer